Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Δόγμα Καμμένου: «Ένοπλες Δυνάμεις Super Market»


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, «βγαίνουν στο σφυρί». Διαθέσιμα προς πώληση άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα για τα οποία στρώνεται το έδαφος. Δεν μιλάμε για παλαιό υλικό το οποίο δεν είναι χρήσιμο, μια ιδέα που είχε ξεκινήσει προ δεκαετίας περίπου και απλώς σήμερα υλοποιείται. Μιλάμε για σύγχρονα Leopard 2A4, F-16 Block 30, ΝΗ-90 κι έπεται συνέχεια.

Μέχρι πρόσφατα, κάτι τέτοιο ήταν απλώς αδιανόητο. Τι άλλαξε; Η απάντηση είναι απλή: η ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις καταστροφικές συνέπειες που είχε αυτή στην πορεία της οικονομίας και την περιττή παράταση της κρίσεως που μαστίζει την χώρα. Η ανικανότητα συνηθίζεται να αποδίδεται στο στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, ένα σύνολο σοβαροφανών, τυχάρπαστων και ανίδεων. Υπάρχει όμως και το συγκυβερνών ΑΝΕΛ, με εξίσου ανίκανα πρόσωπα που αναδείχθηκαν μέσα από τον αφόρητο λαϊκισμό και την δημαγωγία. Και οι ευθύνες στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, βαρύνουν κατά κύριο λόγο τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έχει περιορισθεί στον ρόλο του απλού διαχειριστή.

Το 2014, όλα έδειχναν ότι στους αμυντικούς προϋπολογισμούς θα επέστρεφε μια «κανονικότητα», επιτρέποντας την σταθεροποίηση των αναπτυξιακών πιστώσεων για νέους εξοπλισμούς, στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η καταστροφή στην οικονομία το 2015 και όλα ανατράπηκαν. Ο Π. Καμμένος αφού είδε κάθε βασική εξαγγελία του να συναντά την συντεταγμένη αντίδραση των «συντρόφων» του ΣΥΡΙΖΑ, έριξε νερό στο κρασί του και συνεχίζει σε κάτι για το οποίο δεν είναι δυνατόν να τού φέρουν αντίρρηση. Την πώληση υπαρχόντων κύριων οπλικών συστημάτων.

Η προηγουμένη ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν κάθετα αντίθετη στην πώληση μαχητικών F-16. Το μήνυμά της προς τον Π. Καμμένο ήταν ότι εφόσον δεν αφιερώνονται τουλάχιστον πιστώσεις για FOS ώστε να αυξηθούν οι διαθεσιμότητες, δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για μείωση της δύναμης των μαχητικών αεροσκαφών. Η σημερινή ηγεσία εμφανίζεται πιο ελαστική, ίσως επειδή έχει επιβεβαιωθεί πλέον ότι η πολιτική ηγεσία είναι ανήμπορη για κάτι ουσιαστικό και επιδεικνύεται «αεροπορική ευελιξία», προκειμένου να προχωρήσουν κάποια πράγματα. Έτσι όμως, δεν περιορίζεται απλώς η συνολική δύναμη μαχητικών αλλά και ο διαθέσιμος στόλος μαχητικών F-16, τα μόνα που έχουν θέση στο μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας για τα επόμενα 30 χρόνια, μέσω προγράμματος εκσυγχρονισμού. Ευτυχώς η τελική απόφαση για αποδοχή ή όχι των ελληνικών F-16, ανήκει στην κυβέρνηση της Κροατίας…

Ανάλογο πνεύμα και στον Στρατό Ξηράς, όπου εμφανίσθηκε αιφνιδίως η προοπτική πωλήσεως ενός αριθμού αρμάτων Leopard 2A4. Πρόκειται για τα άρματα στα οποία στηρίζεται και θα εξακολουθήσει να στηρίζεται στο μέλλον η αρματική ισχύς στον Έβρο, έναντι του υπεράριθμου Τουρκικού Στρατού.

Όσο για τα ελικόπτερα ΝΗ-90, από εκεί είναι που ξεκίνησε την… εκστρατεία του ο ίδιος ο Π. Καμμένος. Η πρώτη του δουλειά μόλις ανέλαβε την θέση του ΥΕΘΑ, ήταν να παγώσει την παραλαβή των ελικοπτέρων, επειδή κατά την άποψή του η σύμβαση είναι σκανδαλώδης… Χωρίς να περιμένει την Δικαιοσύνη να αποφανθεί, αυτός αποφάσισε να τα ξεφορτωθεί και επί δύο χρόνια ήδη, ψάχνει να βρει αγοραστή. Προφανώς οι εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και των συλλογικών οργάνων της επί του θέματος, δεν έχουν καμμία αξία. Τοιουτοτρόπως, επειδή δεν υπογράφηκε ούτε σύμβαση FOS, επί θητείας Π. Καμμένου η διαθεσιμότητα των ΝΗ-90 καταβαραθρώθηκε και σε λίγο δεν θα πετάνε στην κυριολεξία.

Σε τελική ανάλυση δεν έχει σημασία ποιος είναι ο ιθύνον νους γι’ αυτό το «δόγμα» – ο Π. Καμμένος και οι απόστρατοι του περίγυρού του ή η φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Το δόγμα, «Ένοπλες Δυνάμεις Super Market», βρίσκεται σε ισχύ. Πρόκειται για μια ακόμη κατάντια που έπρεπε να ζήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, μετά την ανάθεση της αποστολής του «υπηρέτη» των λαθρομεταναστών, που τους επιφύλαξε ο Π. Καμμένος. Είναι ένα ακόμη σκαλοπάτι προς τα κάτω, από αυτά που υποχρεώθηκε να κατέβει η χώρα το 2015.

Επί της ουσίας, πέρα από την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων που εκπέμπεται στο εξωτερικό, οι δείκτες διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων συνεχίζουν να πέφτουν, επειδή ο Π. Καμμένος δεν έχει καμμία επιρροή ώστε να απαιτήσει αύξηση δαπανών και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από το 2015 μέχρι σήμερα. Η αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πλήρης αλλά εδώ υπεύθυνος δεν είναι κάποιος ιδεοληπτικός «ταλιμπάν» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο Π. Καμμένος.

Related Articles

Back to top button
Close