Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επιτακτικότερη παρά ποτέ η μετακίνηση των CL-415 στην Ελευσίνα

Rheinmetall Lynx

  • Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΑ, κατά το τριήμερο 13-16 Αυγούστου, 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 πραγματοποίησαν 16 εξόδους συνολικής διαρκείας 50,2 ωρών και 4 CL-215 άλλες 14 εξόδους συνολικής διαρκείας 37,5 ωρών. Στην μεγάλη πυρκαγιά του Καλάμου ενήργησαν τα 2 CL-415 και τα 3 CL-215.

Είναι εμφανής η μεγαλύτερη αποδοτικότητα των λιγότερων αλλά πιο σύγχρονων CL-415 έναντι του παλαιότερου τύπου CL-215 και γι’ αυτό η αξία τους είναι αυξημένη. Ωστόσο, τα CL-415 που ανήκουν στην 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης (383 ΜΕΕΑ) εδρεύουν στην 113 Πτέρυγα Μάχης στην Μίκρα και υποχρεώθηκαν στις 13 Αυγούστου να μετασταθμεύσουν στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, προκειμένου να συνεισφέρουν στην κύρια απειλή που εξελισσόταν στον Κάλαμο – Βαρνάβα.

Το καλοκαίρι του 2011, το ΥΠΕΘΑ είχε αποδεχθεί εισήγηση του ΓΕΑ για μετεγκατάσταση της 383 ΜΕΕΑ από την Μίκρα στην Ελευσίνα, για επιχειρησιακούς, οικονομικούς και πρακτικούς λόγους.

Τον Μάρτιο του 2012 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που διαδέχθηκε τον Πάνο Μπεγλίτη στο ΥΠΕΘΑ, ανακοίνωσε την ακύρωση της αποφάσεως, ενδίδοντας στις αντιδράσεις και πιέσεις που είχαν εκφρασθεί προηγουμένως από τοπικούς βουλευτές κυρίως της ΝΔ. Στις αρχές του 2017, ο Π. Καμμένος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή, απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως και συμπληρώνει τρίτο έτος στο ΥΠΕΘΑ χωρίς να αλλάζει η απόφαση.

Οι λόγοι για τους οποίους το ΓΕΑ είχε ζητήσει την «επιστροφή» της 383 ΜΕΕΑ στην Ελευσίνα, η οποία είχε μετασταθμεύσει μόλις το 2006 στην Βόρεια Ελλάδα, είχαν σχέση με την συζητούμενη Νέα Δομή Δυνάμεων, η οποία απέβλεπε σε οικονομίες μέσω μειώσεως των λειτουργικών δαπανών και του κόστους συντηρήσεως. Τα επίσημα στοιχεία που είχε παρουσιάσει το 2011 το ΥΠΕΘΑ, ήταν συντριπτικά υπέρ της μετακινήσεως της 383 ΜΕΕΑ στην Ελευσίνα. Κατ’ αρχάς, ούτως ή άλλως, όταν η Μοίρα μεταφερθεί στην Ελευσίνα, δεν θα παύσουν να αναπτύσσονται κλιμάκια αεροσκαφών της στην Μίκρα κατά την διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου (1 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου), οπότε δεν τίθεται θέμα να αφεθεί ακάλυπτη η Βόρεια Ελλάδα από πυροσβεστικά αεροσκάφη. Επιπλέον, η συγκέντρωση όλου του τεχνικού προσωπικού που μοιράζεται εμπειρία στην συντήρηση των CL-215 και CL-415, θα έχει ευεργετική επίδραση στην ελαχιστοποίηση των χρόνων αποκαταστάσεων βλαβών και την εκτέλεση των απαραιτήτων επιθεωρήσεων. Παράλληλα, θα ελαχιστοποιήσει τις απαιτήσεις επικουρικών αποσπάσεων τεχνικών από άλλες μονάδες και την αποστολή αεροσκαφών στην ΕΑΒ. Εξάλλου, το κόστος για την μετακίνηση ενός CL-415 από την Μίκρα στην Ελευσίνα οριζόταν το 2011 σε 12.791,5 ευρώ ανά ώρα πτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι την περασμένη Κυριακή, η μεταστάθμευση των δύο CL-415 σήμανε σπατάλη 40.000 ευρώ περίπου. Τέλος, το κυριότερο στοιχείο είναι ότι όπως απεδείχθη από το 2006, το ποσοστό χρησιμοποιήσεως των CL-415 σε πυρκαγιές στην Βόρεια Ελλάδα, κυμάνθηκε κάτω του 5% ενώ σε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από το ύψος των Ιωαννίνων και νοτιότερα, κυμαίνεται σε άνω του 95%. Με άλλα λόγια, η μόνιμη παρουσία των CL-415 στην Θεσσαλονίκη, δεν έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα από επιχειρησιακής απόψεως.

Η συγκέντρωση των Canadair στην Ελευσίνα έχει καταστεί σήμερα ακόμη πιο επιτακτική, λόγω της οξύνσεως του προβλήματος στην υποστήριξής τους, για λόγους που εκφεύγουν των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον, οι ζωτικής σημασίας επιχειρησιακοί και οικονομικοί λόγοι που επιβάλλουν την μετακίνηση, εξακολουθούν και σήμερα να ισχύουν, ιδίως μετά την συρρίκνωση στην συνολική δύναμη των Canadair από το 2011, εξαιτίας ατυχημάτων.

Θα επικρατήσει ο ορθολογισμός και η κοινή λογική που αναζητείται από πλευράς ΓΕΑ ή για άλλη μια φορά ο μικροκοματισμός και ο λαϊκισμός των πολιτικών, θα επικρατήσουν επάνω στις νέες στάχτες;

Related Articles

Back to top button