Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τα “μυστικά” της επίσκεψης Αποστολάκη στην Κροατία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

H επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ στην Κροατία, απέβλεπε στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο, στο πλαίσιο της «διεισδύσεως» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ειδικώς στις φίλες χώρες της χερσονήσου του Αίμου. Πέρα από την συνάντησή του στις 19 Σεπτεμβρίου με τον ομόλογό του Στρατηγό Μίρκο Σουντόφ, ενδεικτικό της σημασίας που αποδόθηκε στην επίσκεψη του Έλληνα αξιωματούχου, ήταν ότι έγινε δεκτός και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Κροατίας, κ. Tomislav Ivić.

Σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ ενδιαφέρει η στρατιωτική συνεργασία στο πλαίσιο κοινών πρωτοβουλιών – επιχειρήσεων και οι συνεργασίες σε ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, μέσω των οποίων αναδεικνύεται ο εποικοδομητικός και εμμέσως “ηγετικός” ρόλος της Ελλάδος στην περιοχή. Στον πρώτο τομέα οι δύο χώρες συμμετέχουν στην Αδριατική – Ιόνια Πρωτοβουλία (ADRION) που αφορά την συμμετοχή των πολεμικών ναυτικών Ελλάδος, Αλβανίας, Ιταλίας, Κροατίας, Μαυροβουνίου και Σλοβενίας, προς από κοινού αντιμετώπιση προκλήσεων ασφαλείας. Σε πρακτικό επίπεδο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην περαιτέρω αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας και επιχειρησιακής συνεργασίας των εν λόγω πολεμικών ναυτικών.

Στον δεύτερο τομέα, ο Ναύαρχος Αποστολάκης απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής της πολεμικής αεροπορίας της Κροατίας στην πολυεθνική άσκηση “Ηνίοχος”, που οργανώνει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, όπως και η πραγματοποίηση συνεκπαιδεύσεων σε ασκήσεις Έρευνας & Διασώσεως. Βεβαίως, με την σημερινή δύναμη πεπαλαιωμένων μαχητικών MiG-21, η συμμετοχή με αξιώσεις σε μία πολυσύνθετη άσκηση όπως η “Ηνίοχος”, ακούγεται περίπου ως επιστημονική φαντασία…

Στον χώρο των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) επιδιώκεται η συμμετοχή και της Κροατίας σε σχετικές ασκήσεις που έχουν καθιερωθεί μεταξύ ορισμένων εκ των χωρών της Βαλκανικής και από τις οποίες η Τουρκία απέχει τα τελευταία έτη. Εφέτος, μεταξύ 31 Μαΐου – 9 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η άσκηση SALAMIS STORM 18”, με συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, σε μία περίοδο που το ΓΕΕΘΑ προωθεί σοβαρά βήματα αναβαθμίσεως στον συγκεκριμένο τομέα. Η Κροατία διαθέτει ένα Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων, δυνάμεως τεσσάρων λόχων και ενός λόχου υποστηρίξεως, που έχει λάβει μέρος και σε διεθνές επιχειρήσεις στο Τσαντ (EUFOR) και το Αφγανιστάν (ISAF).

Στις εκπαιδεύσεις, η Ελλάδα επιδιώκει την διεθνή αποδοχή των πρωτοβουλιών της που εκδηλώνονται και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, στον τομέα των ναυτικών επιχειρήσεων. Πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ διαδραματίζει το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και η Κροατία έχει αποστείλει μέχρι σήμερα 134 στελέχη των ενόπλων δυνάμεών της σε αυτό, για παρακολούθηση διαφόρων σχολείων. Σε επίπεδο ΕΕ, ενδιαφέρει η εμπλοκή των δύο χωρών στην υλοποίηση προγραμμάτων της προωθουμένης Μόνιμης Διαρθρωτικής Συνεργασίας ΕΕ (PESCO) δεδομένου ότι μέσω αυτής ενισχύεται περαιτέρω η ελληνοκροατική συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Από τον παρελθόντα Μάρτιο, η Κροατία συμμετέχει σε πέντε από τα 17 συνεργατικά σχέδια που έχουν καθοριστεί στο πλαίσιο της PESCO: Στρατιωτική Ευκινησία, Κυβερνοάμυνα, Θαλάσσια Επιτήρηση, Ανταπόκριση σε Θεομηνίες και Διοικητική Μέριμνα.

Η επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στην Κροατία, έχει και λιγότερο ορατές ακόμη προεκτάσεις, ως προς την επίτευξη εθνικών στόχων στην υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της φίλης χώρας, στο εγγύς μέλλον. Ο Ναύαρχος Αποστολάκης επισκέφθηκε την έδρα της Διοικήσεως της Κροατικής πολεμικής αεροπορίας και συναντήθηκε με τον διοικητή της, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας με την ΠΑ.

Τα τελευταία έτη εντάχθηκαν στην δύναμη της πρώτης 16 ελικόπτερα ένοπλης αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior από τις ΗΠΑ, συγκροτώντας μία μοίρα ελικοπτέρων μάχης. Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς έχει εστιαστεί ήδη στην εξασφάλιση συμφωνίας ώστε η “βαριά” συντήρηση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων να εκτελείται στην Ελλάδα.

Κάτι αντίστοιχο στον τομέα της συντηρήσεως, αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας, με την περίπτωση της μελλοντικής αποκτήσεως 12 αναβαθμισμένων μαχητικών F-16 Block 30 από το Ισραήλ, όπως αποφασίσθηκε στις 29 Μαρτίου 2018. Κατά την επίσκεψη του Ναυάρχου Αποστολάκη στην Κροατία, μπορεί να θεωρηθεί ότι έγινε ένα πρώτο βήμα, τουλάχιστον σε επίπεδο εκδηλώσεως ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι οι σχετικές διεργασίες θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close