Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Σε λιγότερο από 12 μήνες οι S-400 στοχοποιούν το Αιγαίο

O αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Μπόρισοβ επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα παραλάβει το πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 όπως είναι προγραμματισμένο εντός του 2019. Σε χθεσινές δηλώσεις του στο ειδησιογραφικό πρακτορείο TASS διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν έχει υπαναχωρήσει μέχρι σήμερα στην προμήθεια των S-400 παρά τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ. Γι’ αυτό η Ρωσία με τη σειρά της θα εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της μέσα στους επόμενους 12 μήνες. 

Η εταιρία Almaz-Antey, κατασκευάστρια των S-400, δηλώνει επίσης έτοιμη να υλοποιήσει τη προμήθεια του συστήματος στην Άγκυρα σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών. Η Τουρκία είναι ο δεύτερος πελάτης – χρήστης των S-400 μετά την Κίνα. Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας έγινε το Σεπτέμβριο του 2017 και σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, οι παραδόσεις επρόκειτο να ξεκινούσαν στις αρχές του 2020. Λίγο αργότερα το χρονοδιάγραμμα επισπεύσθηκε, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

Η Τουρκία θα είναι η πρώτη και φυσικά μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που θα αποκτήσει το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα στο πλαίσιο σύμβασης ύψους 2,5 δισ. $. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασυμβατότητα του συστήματος με την ΝΑΤΟική υποδομή αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο λόγω της ικανότητας εμπλοκής πολλαπλών στόχων και σε μεγάλες απόσταση.

Η συγκεκριμένη προμήθεια δημιουργεί επιπλοκές στο πρόγραμμα προμήθειας μαχητικών 5ης γενιάς F-35 για την Τουρκική Αεροπορία, εξαιτίας φόβων για διαρροή τεχνολογίας αλλά και για προφανείς πολιτικούς λόγους. Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται σοβαρό ενδεχόμενο να καθυστερήσει η ακόμα και να απαγορευτεί η εξαγωγή του F-35 στην Τουρκία. Το ζήτημα, παρά τα αρνητικά ψηφίσματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει καθώς υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και της επιδείνωσης της τουρκικής οικονομίας.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, τότε είναι βέβαιο ότι τα δεδομένα για την ΠΑ θα αλλάξουν δραματικά καθώς ο ζωτικός τομέας επιχειρησιακής δραστηριότητας στο Αιγαίο, θα βρεθεί εντός βεληνεκούς των S-400. Η νέα κατάσταση αναμένεται να προκαλέσει ανατροπή στον υφιστάμενο επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος απαιτείται να αναπροσαρμοστεί με κύριο γνώμονα τη στοχοποίηση των συστοιχιών S-400.

Μια τέτοια επιλογή προϋποθέτει είτε την χρήση μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) σε ρόλο μακράς αναγνώρισης-κρούσης πίσω από τις εχθρικές γραμμές (στα πρότυπα ανάλογων επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και πιο πρόσφατα του Ισραήλ στη Συρία), είτε την αξιοποίηση όπλων μακρού πλήγματος από πλευράς ΠΑ, τα οποία όμως πρωτίστως προορίζονται για την προσβολή στρατηγικών στόχων υποδομής του εχθρού όπως κέντρα διοίκησης, λιμάνια, διυλιστήρια και αεροδρόμια. Στη λίστα αυτή αναμένεται να προστεθούν πολύ σύντομα και οι S-400, αν και η δυνατότητα του συστήματος να μετακινείται θα δημιουργήσει αυξημένες απαιτήσεις στρατηγικής αναγνώρισης (προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα αξιόπιστης στοχοποίησης). 

Το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσει σοβαρό παράγοντα προβληματισμού για την ΠΑ, δεδομένου ότι η έλλειψη ενός υψηλών επιδόσεων συστήματος UAV με ικανότητα επιτήρησης αναγνώρισης ISR, συνιστά σημαντική επιχειρησιακή αδυναμία.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close