Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τρία Υποβρύχια Οχήματα Mk XI για την βρετανική SBS

Στις 20 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενέκρινε την Αλλοδαπή Στρατιωτική Πώληση (FMS) τριών Υποβρυχίων Οχημάτων (ΥΠΟΧ) τύπου Mk XI SWCS, κόστους 90 εκατ. $ κατ’ εκτίμηση στην Μεγάλη Βρετανία. Η σύμβαση θα ανατεθεί στην Teledyne Brown Engineering Inc. κατασκευαστή του εν λόγω ΥΠΟΧ.

To Mk XI αναπτύχθηκε προκειμένου να αντικαταστήσει το δοκιμασμένο Mk VIII Mod1 που εξοπλίζει τις μονάδες SEAL του Ναυτικού των ΗΠΑ από το 1995, με το αρχικό μοντέλο να έχει τεθεί σε υπηρεσία το 1983. Για την ανάπτυξη του διαδόχου ανατέθηκε το 2011 σχετική σύμβαση ύψους 383 εκατ. $ στην ΤΒΕ, οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν το 2014 και το 2017 το όχημα τέθηκε σε υπηρεσία.

Το Mk XI έχει μήκος 6,8 μέτρα, πλάτος 1,5 μέτρο, ύψος 1,5 μέτρο, έχει βάρος κενό 4.560 κιλά και μπορεί να μεταφέρει 6 υποβρυχίους καταστροφείς. H αυτονομία του εκτιμάται σε 50 ν.μ. και η μέγιστη ταχύτητα σε 5 κόμβους.

Σε βρετανική υπηρεσία τα Mk XI θα αξιοποιηθούν από την ειδική μονάδα Special Boat Service των Βρετανών Πεζοναυτών, η οποία σήμερα διαθέτει τρία Mk VIII Mod1. Την επιχειρησιακή εκμετάλλευση των ΥΠΟΧ έχει η Ζ Μοίρα, που ειδικεύεται στην από θαλάσσης ανάπτυξη και τις υποβρύχιες καταστροφές. Ο αριθμός των εξειδικευμένων οχημάτων που διαθέτει η SBS, υποδηλώνει ότι υφίσταται μία στοιχειώδης ικανότητα, διατηρώντας επιχειρησιακή διαθεσιμότητα δύο ΥΠΟΧ ανά πάσα στιγμή, για την εκτέλεση μίας αποστολής.

Το Mk XI είναι συμβατό με τα Στεγνά Καταφύγια Καταστρώματος (Dry Deck Shelters) που προσαρμόζονται σε υποβρύχια και μπορούν να φιλοξενήσουν δύο Mk VIII Mod1 ή 20 υποβρυχίους καταστροφείς. Για την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων της SBS που προβλέπουν αφανή υποβρύχια διείσδυση, τα Mk XI θα φέρονται σε DDS που προσαρμόζονται στην κλάση των υποβρυχίων Astute του Βασιλικού Ναυτικού. Η δύναμη των συγκεκριμένων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων ανέρχεται σε έξι, με ένα έβδομο να βρίσκεται υπό ναυπήγηση.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close