Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τελική έγκριση του ΚΥΣΕΑ στον εκσυγχρονισμό των F-16

Από Σάββα Δ. Βλάσση

Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ σήμερα, εγκρίθηκε ομοφώνως το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16. Όπως ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος και το πρωθυπουργικό γραφείο, η αμερικανική πλευρά αποδέχθηκε κατ’ αρχήν την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση που λαμβάνει υπ’ όψιν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας κατά τα επόμενα έτη. Όπως είχε δηλώσει ο ΥΕΘΑ και στην πρόσφατη συνέντευξή του στους διαπιστευμένους στο ΥΠΕΘΑ συντάκτες, το πρόβλημα εστιαζόταν στις υψηλές δόσεις που προβλέπει η πρόταση της Lockheed Martin για την περίοδο 2019-2021, οι οποίες είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν.

Η ανακοίνωση είναι εν μέρει ακριβής, αφού επί της ουσίας αποτελεί «ελεύθερη απόδοση» της απαντήσεως που δόθηκε στην ελληνική πλευρά, η οποία αποσαφήνιζε ότι πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή η πρόταση μέχρι την Δευτέρα 30 Απριλίου, που λήγει η προθεσμία κι εν συνεχεία μπορούν να συζητηθούν οι ελληνικές θέσεις. Ως εκ τούτου, την Δευτέρα αναμένεται να ενημερωθεί εκτάκτως η Βουλή για το πρόγραμμα ώστε να δώσει και αυτή την έγκρισή της ώστε εν συνεχεία ο ΥΕΘΑ να εξουσιοδοτήσει την ΓΔΑΕΕ και να υπογράψει την σύμβαση.

Κατά τον Π. Καμμένο, μέχρι σήμερα το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ κι εκτιμάται ότι μπορεί να συμπιεστεί σε 1,1 δισ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει εξαρχής το ΥΠΕΘΑ ότι έχει προϋπολογισθεί. Το πρόγραμμα αφορά την αναβάθμιση των F-16 Block 52 Advanced και Block 52+ σε επίπεδο F-16V Block 72.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close