Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα «φαντάσματα του Αιγαίου» βγήκαν στην «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ»

Σάββας Δ. Βλάσσης

Η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017» βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη οι «συγκινήσεις», κάποια πρώτα συμπεράσματα και οι στιγμές που «χρωματίζουν» κάθε τέτοια επιχειρησιακή δραστηριότητα έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στα στελέχη που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Μπορεί στην άσκηση το Πολεμικό Ναυτικό να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ωστόσο η όλη δραστηριότητα είναι διακλαδική εφόσον συνεργάζονται και δυνάμεις των άλλων Κλάδων.

Μεταξύ των σεναρίων στα οποία ασκούνται οι δυνάμεις, είναι και η τυπική επιχείρηση ανακατάληψης νησίδας με την συνεργασία μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς. Μια δύσκολη αποστολή από κάθε άποψη, που συνιστά πρόκληση σε επίπεδο σχεδιασμού και εκτέλεσης.

Το μέρος αυτό της «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ 2017» ολοκληρώθηκε ήδη και τα αποτελέσματα κρίνονται πολύ θετικά. Αυτό που δεν παύει ποτέ να εκπλήσσει ευχάριστα, είναι όταν οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας την αποστολής τους κατά τρόπο τέτοιον που εντυπωσιάζει επιτελείς αλλά και ασκουμένους. Και αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο επίτευγμα, από την στιγμή που είναι δεδομένο το τακτικό πλαίσιο και ο αμυνόμενος γνωρίζει ότι θα επιχειρηθεί ενέργεια εναντίον του.

Έτσι και αυτή την φορά, τα τμήματα που απεικόνιζαν τον εχθρό επί της νησίδας, παρόλο που γνώριζαν όχι μόνο ότι θα δεχθούν καταδρομική ενέργεια αλλά ακόμη και την ώρα κρούσεως, δεν κατάφεραν να αποφύγουν την έκπληξη. Οι Αμφίβιοι Καταδρομείς πέτυχαν σχεδόν πλήρη αιφνιδιασμό και αυτό μιλάει από μόνο του για το υψηλό επίπεδο, την δεξιότητα και το ηθικό του προσωπικού. Για άλλη μια φορά οι άνδρες που σε περίοδο έντασης, κρίσης ή πολέμου καλούνται να κυριαρχήσουν στον φυσικό χώρο τους, επιβεβαίωσαν τον τίτλο «Φαντάσματα του Αιγαίου».

Related Articles

Back to top button
Close