Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τα άλλα “μνημόνια” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Με το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης επικεντρωμένο στο οικονομικό, περνούν απαρατήρητες άλλες καθημερινές «ήττες» του επίσημου κράτους στο εσωτερικό της χώρας. Πέρα από τα μνημόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την οικονομία, η συγκυβέρνηση έχει επιβάλει από το 2015 η ίδια στους πολίτες, και μια σειρά άλλων σιωπηρών μνημονίων, εις βάρος της Ιστορίας, της Παιδείας, της Εκκλησίας αλλά και της Δημόσιας Ασφάλειας.

Μνημείο αναφοράς και συμβολισμού της ανικανότητας όλων των θεσμικών προσώπων που σχετίζονται με το δημόσιο βίο, αποτελεί το κοντέινερ το οποίο τοποθετήθηκε από αντιεξουσιαστές, στο κέντρο της Πλατείας Εξαρχείων.

Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου , δίχως να γίνει αντιληπτή από τις αρχές ασφαλείας και αποτέλεσε μια ξεκάθαρη «επίδειξη δύναμης» του αντιεξουσιαστικού χώρου με πολλούς συμβολισμούς. Ο πλέον σημαντικός συμβολισμός, είναι η ένδειξη «κυριαρχίας» στη συγκεκριμένη περιοχή και η αναγνώριση αυτής από το κράτος.

Σε μια από τις κεντρικότερες περιοχές της πρωτεύουσας, λαμβάνει χώρα μια ενέργεια την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας αντιλαμβάνονται αρκετές ημέρες αργότερα. Η αδυναμία έγκαιρης πληροφόρησης καθώς και διαχείρισης του ζητήματος με την αναζήτηση ευθυνών, όπως και του αρμόδιου φορέα που θα πρέπει να αναλάβει την απομάκρυνση του κοντέινερ, είναι ενδεικτική της έλλειψης οργάνωσης και συντονισμού μεταξύ υπηρεσιών, που χαρακτηρίζει την ελληνική πραγματικότητα.

Δύο οικοδομικά τετράγωνα απόσταση από την πλατεία Εξαρχείων, στο «αυτοδιαχειριζόμενο» πάρκο Ναυαρίνου, υπάρχει ένα δεύτερο κοντέινερ, το οποίο τοποθετήθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο. Αποτελεί και αυτό, ένα ακόμα εικαστικό δρώμενο της περιοχής των Εξαρχείων.

Εκτός από τις ανεξήγητες εμφανίσεις κοντέινερ, ένα ακόμα φαινόμενο των Εξαρχείων είναι η αύξηση του αριθμού των καταλήψεων σε κτίρια και εγκαταστάσεις της περιοχής. Κτίρια τα οποία είναι άδεια, αποτελούν εν δυνάμει χώρους κατάληψης των αντιεξουσιαστών, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις δραστηριότητές τους. Καταλήψεις οι οποίες είχαν ανακτηθεί από οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις το 2013, επανήλθαν σε καθεστώς κατάληψης.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή των Εξαρχείων, με την παντελή ανυπαρξία αστυνομικού ελέγχου, έχει αφήσει ελεύθερο πεδίο στις αναρχικές συλλογικότητες, για κάθε λογής ενέργειες και δραστηριότητες.

Στην Ελλάδα του 2017, η εφαρμογή των νόμων και η ασφάλεια των πολιτών, δεν φαντάζουν απλώς. Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

 

Related Articles

Back to top button
Close