Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Το μήνυμα του εξαφανισμένου «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ»

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικώς η άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ». Είχαμε κοντέψει να ξεχάσουμε τις ασκήσεις αυτές, τις οποίες καθιέρωσε επί των ημερών του ως Α/ΓΕΕΘΑ ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. Ήταν πολύ χαρακτηριστική η κάθετη μείωση της συχνότητος εκτελέσεως των ασκήσεων αυτών από τον διάδοχό του Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, μέχρι το σημερινό σημείο εξαφανίσεώς τους. Αναμφιβόλως, ένας λόγος είναι η διαφορά αντιλήψεως μεταξύ των δύο αξιωματικών, ως προς την χρησιμότητα τέτοιων ασκήσεων ή και του ρόλου των εμπλεκομένων δυνάμεων που ασκούνται σε αυτές. Διότι πρόκειται για μεγάλη στροφή, δηλαδή να «εγκαταλείπεται» ένα είδος ασκήσεως το οποίο κατά γενική ομολογία είχε πολλαπλά οφέλη, κατά την διαδικασία της κριτικής, της εξαγωγής συμπερασμάτων και του εντοπισμού ζητημάτων προς βελτίωση.

Στην σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, αναφέρεται χαρακτηριστικώς: «Οι ασκήσεις τύπου “ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ” διεξάγονται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση και αξιολόγηση της Διακλαδικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης Υψηλής Ετοιμότητας (Δύναμη “Δ”). Τέτοιου είδους ασκήσεις πραγματοποιούνται με σκοπό τον έλεγχο της ετοιμότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων για την ανάληψη ενεργειών άμεσης αντίδρασης αντιμετώπισης ευρέος φάσματος επιχειρησιακών απαιτήσεων».

Είναι σαφές δηλαδή, ότι πρόκειται για ιδιαίτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα. Είναι σαφές επίσης ότι το ΓΕΕΘΑ, «θυμήθηκε» τον «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ» σε μία χρονική συγκυρία που η εχθρική στάση της Τουρκίας διατηρείται, διαψεύδοντας επιφανειακές εκτιμήσεις ότι λόγω Βάρνας, επρόκειτο να επέλθει μία αποκλιμάκωση. Ως εκ τούτου, η ελληνική ηγεσία θέλησε να μεταδώσει ένα μήνυμα Αποφασιστικότητος στον προβληματικό γείτονα αλλά και να τονώσει το ηθικό της κοινής γνώμης.

Επανερχόμενοι στο ερώτημα του γιατί «ξεχάσθηκε» ο «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» από το 2015 κι έκτοτε, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς και τους αντικειμενικούς λόγους που επηρέασαν. Και ο σημαντικότερος εξ αυτών, είναι η τραγική εξέλιξη που έλαβε η Οικονομία με ευθύνη Τσίπρα – Καμμένου, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν έναν τσαρλατάνο για υπουργό Οικονομικών το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Το 3ο περιττό Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε μία ανώμαλη εξέλιξη με δεινές συνέπειες για την χώρα γενικότερα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Φυσιολογικό επακόλουθο ήταν η θητεία του Π. Καμμένου ως ΥΕΘΑ, να συνδεθεί με συνεχή μείωση των λειτουργικών προϋπολογισμών των Γενικών Επιτελείων επί τέσσερα συνεχόμενα έτη.

Ο Π. Καμμένος είναι υπεύθυνος για την αρνητική πορεία της επιχειρησιακής ετοιμότητος των Ενόπλων Δυνάμεων από το 2015 μέχρι σήμερα, η οποία ανακλάται και στην περίπτωση των ασκήσεων «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ». Η κινητοποίηση όλων αυτών των δυνάμεων και μέσων, εναερίων και ναυτικών, συνεπάγεται σημαντική δαπάνη για καύσιμα. Μια δαπάνη την οποία ο αμυντικός προϋπολογισμός της εποχής Καμμένου δεν αντέχει. Επιπλέον, δεν αντέχει την αφιέρωση κονδυλίων προς κάλυψη κρισίμων απαιτήσεων των Δυνάμεων Ταχείας Αντιδράσεως, παρόλο που αυτές έχουν αναδειχθεί μέσω του «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ», από το 2012. Τα αποτελέσματα της υπουργείας Καμμένου στο ΥΠΕΘΑ, είναι εμφανή και μετρήσιμα, από την συνεχιζόμενη απαξίωση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, μέχρι την εγκατάλειψη ασκήσεων και την κάλυψη κρισίμων επιχειρησιακών απαιτήσεων περιορισμένου κόστους. Το ΓΕΕΘΑ, έχει αποτύχει όλα αυτά τα χρόνια να πείσει την πολιτική ηγεσία για την ανάληψη βημάτων βελτιώσεως.

Δώδεκα «ΠΥΡΠΟΛΗΤΕΣ» πραγματοποίησε ο Στρατηγός Κωσταράκος στην διάρκεια του 2012, ξεκινώντας από τον Απρίλιο. Τα επόμενα έτη η άσκηση συνέχισε να διεξάγεται με ανάλογη συχνότητα αλλά από το 2015 ο αριθμός μειώθηκε σε δύο – τρεις ανά έτος… Εφόσον μία άσκηση αντιπροσωπευτική της κινητοποιήσεως των Δυνάμεων Ταχείας Αντιδράσεως έπαυσε να έχει την βαρύτητα που είχε παλαιότερα, το μήνυμα που έλαβε ο εχθρός, ήταν ανάλογο. Και τώρα, που η ηγεσία «θυμήθηκε» και πάλι αυτή την άσκηση, στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ο εχθρός γνωρίζει ότι το μήνυμα, είναι εξασθενημένο. Απομένουν οι εντυπώσεις στην ανίδεη, κοινή γνώμη.

 

 

Related Articles

Back to top button
Close