Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Στόχος ανεύθυνων επιθέσεων η Εθνοφυλακή

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με νέα ερώτηση προς τον ΥΕΘΑ Π. Καμμένο, αυτή την φορά από πέντε βουλευτές του ΚΚΕ, συνεχίζεται η «επίθεση» που υφίσταται η Εθνοφυλακή τα τελευταία έτη, από πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς. Θέτοντας θέμα δήθεν παρεισφρύσεως της Χρυσής Αυγής σε δραστηριότητες της Εθνοφυλακής –θέμα που εθεσαν και με ερώτησή τους 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο– συνεχίζεται η δυσφημιστική προπαγάνδα εις βάρος της Εθνφουλακής, για λόγους πολιτικής εκμεταλλεύσεως. Η πρωτοβουλία του Π. Καμμένου να ενισχύσει την Εθνοφυλακή, κηρύσσοντας το 2017 «Έτος Εθνοφυλακής και Εφεδρείας», μια απολύτως σωστή και θεμιτή κίνηση, έχει εντείνει τον ενδοκυβερνητικό «ανταρτοπόλεμο», λόγω της ιδεολογικής αντιθέσεως και αντιπάθειας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος ωστόσο έχει στηρίξει πιστά την συγκυβέρνηση.

Ενώ όμως οι όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις μπορούν να εκτονωθούν με ποικίλους τρόπους, ο χώρος της Εθνικής Αμύνης δεν αντέχει τέτοια φαινόμενα, επειδή οι «παράπλευρες απώλειες» αυτών των πολιτικών παιχνιδιών, είναι συνήθως ο Στρατός Ξηράς και στελέχη, τα οποία εκ της Υπηρεσίας έχουν τοποθετηθεί σε μονάδες Εθνοφυλακής. Τα στελέχη αυτά, βρίσκονται από την μια στιγμή στην άλλη εκτεθειμένα στην κάθε ανόητη «καταγγελία», την οποία καλείται να διερευνήσει η στρατιωτική ηγεσία, αναστατώνοντας μονάδες και τα άτυχα στελέχη που θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα παραφροσύνης, που δημιουργεί η τυφλή πολιτική σκοπιμότητα και οι ιδεοληψίες.

Αυτές τις ημέρες, το ΓΕΣ απασχολεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε για την διερεύνηση καταγγελιών πολίτη, για συγκεκριμένη μονάδα Εθνοφυλακής στην Κρήτη. Ο διοικητής της μονάδος «κατηγορείται» για διάφορα και ότι περίπου έχει δημιουργήσει παραστρατιωτικό σώμα, αφού οι Εθνοφύλακες προσέρχονται στις ασκήσεις ακόμη και με δικό τους παράνομο ατομικό οπλισμό!!! Ως προς το τελευταίο, ο άνθρωπος που δημιούργησε όλη την φασαρία, είτε αγνοεί την ύπαρξη των ομοιωμάτων όπλων (airsoft) που έφεραν ορισμένοι Εθνοφύλακες και τα οποία εξέλαβε ως κανονικό οπλισμό, είτε γνωρίζει περί τίνος επρόκειτο αλλά σκοπίμως εκτόξευσε την κατηγορία. Εν πάση περιπτώσει, επειδή όλα αυτά τα φαινόμενα είναι βέβαιο ότι λαμβάνουν έντονο πολιτικό χρώμα (το γεγονός και μόνο ότι η συγκεκριμένη καταγγελία κοινοποιήθηκε σε 20 βουλευτές, εκ των οποίων 19 του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πολλά) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με άκρα επιφύλαξη και με γνώμονα την δυνητική ζημιά που προκαλείται στην Εθνική Άμυνα.

Η εν λόγω μονάδα Εθνοφυλακής στην Κρήτη που στοχοποιήθηκε, χάρη στις προσωπικές προσπάθειες του διοικητού αλλά και των υφισταμένων του, εφαρμόζοντας απλώς τις οδηγίες του ΓΕΣ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας, έχει καταφέρει αξιοζήλευτα αποτελέσματα. Η συμμετοχή Εθνοφρουρών έχει ανέλθει σε εξαιρετικά επίπεδα και παρατηρείται ενθουσιασμός, απλώς και μόνο επειδή ο διοικητής προσωπικώς αφιερώνει όλο τον εαυτό του, ως ανθρώπου και επαγγελματία, για την βελτίωση του επιπέδου εκπαιδεύσεως των ανδρών. Δεν είναι τυχαίο ότι σε άσκηση Αναγνωρίσεως τον παρελθόντα Μάρτιο, συμμετείχαν περίπου 400 Εθνοφύλακες, αριθμός απίστευτος για άλλες αντίστοιχες μονάδες της παραμεθορίου. Τέτοια συμμετοχή προκαλεί ικανοποίηση στα μόνιμα στελέχη που βλέπουν τους κόπους τους να ανταμοίβονται, ενισχύει τους δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεων με τους πολίτες και εμπεδώνει το αίσθημα ασφαλείας στην κοινή γνώμη. Μόλις την προηγουμένη εβδομάδα, σε απαιτητική νυκτερινή άσκηση πορείας – βολής λόχου της μονάδος, συμμετείχαν 51 Εθνοφύλακες, οι οποίοι με επικεφαλής τον ίδιο τον διοικητή, κάλυψαν απόσταση 26 χλμ. και στην συνέχεια με το ξημέρωμα εξετέλεσαν βολή με τον φορητό οπλισμό τους. Και αν η συμμετοχή φαίνεται μικρή, αρκεί και μόνο να αναφερθεί ότι η εν λόγω άσκηση δεν πραγματοποιήθηκε Σαββατοκύριακο, αλλά την νύκτα Τετάρτης προς Πέμπτη, και οι συμμετέχοντες παρουσιάσθηκαν την επομένη κανονικά στις εργασίες τους, με υψηλό ηθικό και ικανοποίηση, στοιχεία τα οποία μεταφέρθηκαν στις οικογένειες και τους οικείους τους.

Τα εξαίρετα αποτελέσματα που επιδεικνύουν τέτοιες μονάδες, οι οποίες προ μερικών ετών ήταν παρατημένες, οφείλονται πρωτίστως στους κόπους ενός περιορισμένου αριθμού μονίμων στελεχών, τα οποία καταφέρνουν να εμπνεύσουν ώριμους συμπολίτες τους, ώστε να τους ακολουθούν σε απαιτητικές δραστηριότητες, πέραν του προσωπικού ωφέλους. Εάν τα στελέχη αυτά αφεθούν στις «ορέξεις» του κάθε ανόητου και ανεύθυνου στοιχείου που δημιουργεί θόρυβο με φανταστικές ιστορίες, τότε πολύ απλά θα επέλθει απογοήτευση, θα εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια και δεν θα αργήσουν να αναδειχθούν οι αρνητικές συνέπειες που θα διαλύσουν το όποιο οικοδόμημα.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, πρέπει να προστατεύσουν τα στελέχη που ενώ εκτελούν ευόρκως τα καθήκοντά τους, βρίσκονται εκτεθειμένα σε ανυπόστατες καταγγελίες ατόμων, συνήθως συγκεκριμένου ιδεολογικοπολιτικού προσανατολισμού. Σε πολιτικό επίπεδο δε, πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία από το ΥΕΘΑ ώστε να επιτευχθεί πραγματική συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων προς την κατεύθυνση προφυλάξεως του Στρατεύματος από κάθε είδους πολιτικά παιχνίδια.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close