Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι Καταδρομείς κατά του “ΑΤΤΙΛΑ”: Λέσχη Καταδρομέων & Ιερολοχιτών

Η Λέσχη Καταδρομέων & Ιερολοχιτών ολοκλήρωσε την εκτύπωση του βιβλίου πρακτικών της ημερίδας για τις επιχειρήσεις των Δυνάμεων Καταδρομών εναντίον του ΑΤΤΙΛΑ στην Κύπρο, που οργάνωσε η Λέσχη και έλαβε χώρα αρχικά στην Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου 2016 στο Πολεμικό Μουσείο και επαναλήφθηκε την 10 Ιουνίου 2017 στη Θεσσαλονίκη στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Καταδρομέων & Ιερολοχιτών Μακεδονίας.
Το κόστος διάθεσης του βιβλίου, 218 σελίδων μεγέθους Α5, για μερική κάλυψη των εξόδων παραγωγής θα είναι 10€, ως οικονομική ενίσχυση της Λέσχης. Παραλαβή είναι δυνατόν να γίνει από τα γραφεία της Λέσχης, σύμφωνα με το παρακάτω θερινό ωράριο:

  • Από 15 Ιουνίου – 31 Ιουλίου κάθε Τετάρτη 09.00-12.00.
  • Από 1 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου δεν θα λειτουργήσει.

Οι εκτός Αττικής θα πρέπει να ρυθμίσουν την παραλαβή μέσω κάποιας εταιρίας ταχυμεταφορών, αλλά όχι με αντικαταβολή. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η οικονομική τακτοποίηση και η εταιρία απλά θα παραλάβει το βιβλίο από την Λέσχη.

Επικοινωνία για παραγγελίες με:  gengrammateasleschis@gmail.com. Η αίτηση θα πρέπει να αναγράφει ονοματεπώνυμο, αριθμό αντιτύπων, παραλαβή ή όχι από τα γραφεία. Θα δοθεί προτεραιότητα στα μέλη της ΛΚΙ.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ

  1. Γενικά
    Η Λέσχη Καταδρομέων & Ιερολοχιτών, ιδρύθηκε το 1979 από πολεμιστές του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής και των Δυνάμεων Καταδρομών. Ένας από τους βασικούς σκοπούς ύπαρξής της είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ειδικών Δυνάμεων της πατρίδας μας και στα πλαίσια αυτά, διοργάνωσε την ημερίδα με θέμα: «Κύπρος 1974. Οι επιχειρήσεις των Δυνάμεων Καταδρομών κατά του ΑΤΤΙΛΑ»
    Η ημερίδα αφορούσε στην εξιστόρηση των επιχειρήσεων των Δυνάμεων Καταδρομών κατά των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής, από 20 Ιουλίου 1974 έως το πέρας των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
    2. Σκοπός Ημερίδας
    α. Η ανάδειξη του αγώνα και της δράσης των ελληνοκυπριακών Ειδικών Δυνάμεων στη διάρκεια των επιχειρήσεων κατά της τουρκικής δυνάμεως εισβολής.
    β. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η εξαγωγή διδαγμάτων και η επιμόρφωση στρατιωτικού προσωπικού.
    γ. Η παρουσίαση της πραγματικής διάστασης των επιχειρήσεων των Δυνάμεων Καταδρομών κατά των τουρκικών στρατευμάτων, από τους ηγήτορες-πολεμιστές που τις διεξήγαγαν.
    3. Ομιλητές
    Ήταν μία σπάνια, ή ίσως μοναδική ευκαιρία, να συμμετέχουν ως ομιλητές, πολεμιστές, τότε διοικητές μονάδων και τμημάτων Καταδρομών, ή συμπολεμιστές τους, στη θέση αυτών που δεν ζουν, ή που για λόγους υγείας αδυνατούσαν να μιλήσουν οι ίδιοι. Στην ενότητα «Ομιλητές», μπορείτε να δείτε τα βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών, όπως διατέθηκαν από τους ίδιους.
    Ακούστηκαν ανέκδοτες αφηγήσεις που αφορούσαν στις αποστολές και το έργο των Μοιρών Καταδρομών, οι οποίες αντιμετώπισαν τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Στο τέλος, παρουσιάστηκε και μια δημοσιογραφική άποψη, εξ ίσου ενδιαφέρουσα, για τις επιχειρήσεις των μονάδων Καταδρομών.
    Τα γεγονότα αυτά, όπως και οι υπόλοιπες στρατιωτικές επιχειρήσεις που έγιναν στην Κύπρο το 1974, αποτελούν πλέον, ένα ακόμη «κεφάλαιο» της νεώτερης στρατιωτικής μας ιστορίας, το οποίο δεν είναι πολύ γνωστό.
    Και όμως, αυτό το «κεφάλαιο», θα έπρεπε να διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας αλλά και στα σχολεία των Ειδικών Δυνάμεων, ώστε να εξάγονται διδάγματα για αποτελεσματικές πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας προς μίμηση, αλλά και για ολέθριες πράξεις προς αποφυγή.
    Το παρόν πόνημα, ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει το ερέθισμα για την πλήρη συγγραφή των επιχειρήσεων των Δυνάμεων Καταδρομών στην Κύπρο το 1974, αλλά και για την αναγνώριση και ηθική επιβράβευση των Καταδρομέων πολεμιστών, τους οποίους η στρατιωτική υπηρεσία έχει παραμελήσει.
    Ως συντονιστής συμμετείχε ο ιστορικός κ. Νικόλαος Νικολούδης, διδάκτωρ Ιστορίας του πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο οποίος εισαγωγικά έκανε μια σύντομη αναδρομή στο κυπριακό ζήτημα, μέχρι και την παραμονή της εισβολής.
    Οι ομιλίες υπό μορφήν κειμένου, παρατίθενται σε αυτό το εγχειρίδιο αυτούσιες, χωρίς περικοπές ή προσθήκες, όπως ακριβώς ακούστηκαν κατά την διάρκεια της ημερίδας, εμπλουτισμένες μόνο από εικόνες και παραστάσεις, οι οποίες προβλήθηκαν κατά την διάρκεια της παρουσιάσεως των αντιστοίχων ομιλιών, για καλύτερη κατανόηση του αναγνώστη.
    Επιπλέον, περιλαμβάνεται προεισαγωγικά, μια συνοπτική στρατιωτική τοπογραφική ενημέρωση για την Κύπρο, ώστε να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό σε ποιούς χώρους διεξήχθησαν οι μάχες των μονάδων Καταδρομών.
    Απευθύνω θερμές ευχαριστίες, στους ομιλητές που ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών για την υλοποίηση αυτής της, κατά γενικήν ομολογίαν επιτυχημένης ημερίδας, όπως επίσης και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης, με την υποστήριξη και την βοήθεια των οποίων κατέστη δυνατή η άριστη προετοιμασία και η ομαλή διεξαγωγή της.

Αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Λάζαρης – Πρόεδρος Λέσχης Καταδρομέων & Ιερολοχιτών

Ταξίαρχος ε.α. Τζιάκης Ιωάννης – Γενικός Γραμματέας ΛΚΙ

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Back to top button
Close