Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα καθυστέρηση στην παράδοση του πρώτου P-3Β Orion

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις με το πρώτο αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3Β που πρόκειται να επανέλθει σε πλόιμη κατάσταση ως «ενδιάμεση λύση» και κάλυψη των αμέσων επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.

Το αεροσκάφος, στο οποίο εργάζονται τεχνικοί της ΕΑΒ επί δύο χρόνια ήδη, αφού ξεπεράστηκαν κάποια σοβαρά προβλήματα που είχαν παρουσιασθεί με τους έλικες, εμφάνισε άλλο θέμα στα υδραυλικά συστήματα. Συγκεκριμένα, στην διάρκεια των δοκιμών, παρουσιάσθηκαν διαρροές καυσίμου και ελαίων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μικρής πυρκαγιάς σε κινητήρα. Είναι σαφές ότι η μεγάλη ηλικία του αεροσκάφους αποκαλύπτει ζητήματα σε σημεία στα οποία οι αρχικοί έλεγχοι είχαν δείξει ότι πιθανώς δεν επρόκειτο να αντιμετωπισθούν αστοχίες.

Το αεροσκάφος υπολογιζόταν να έχει παραδοθεί μέχρι την επίσημη ίδρυση της Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού, η σχετική τελετή για την οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2018.  Τα νέα προβλήματα έχουν υποχρεώσει σε νέα μετάθεση του χρόνου παραδόσεως του αεροσκάφους, που υπολογιζόταν να παραδοθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η νέα εκτίμηση προσδιορίζει ως πιθανότερο νέο ορόσημο τον Σεπτέμβριο.

Related Articles

Back to top button
Close