Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2017”

Μετά την ολοκλήρωση του ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ 2017, αναμνηστική φωτογραφία με τον διοικητή της 71 Α/Μ ΤΑΞ. (φωτογραφία ΛΕΦΕΔ)

     Σάββας Δ. Βλάσσης

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε και εφέτος, μεταξύ 21-23 Απριλίου, η καθιερωμένη πανελλήνια ετήσια άσκηση εφέδρων ενόπλων δυνάμεων ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2017. Η άσκηση οργανώνεται από την Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) και πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Αργυρουπόλεως Κιλκίς με την συνεργασία της 71ης Αερομεταφερομένης Ταξιαρχίας, κατόπιν εγκρίσεως του ΥΠΕΘΑ. Στην άσκηση συμμετείχαν 31 οκταμελείς περίπολοι (248 εκπαιδευόμενοι) ενώ για την οργάνωση και συντονισμό της δραστηριότητος απασχολήθηκε επιτελείο με περισσότερους από 100 εφέδρους.

Στην άσκηση οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε σενάρια και αντικείμενα τυπικά ενός σύγχρονου προγράμματος εκπαιδεύσεως που ακολουθούν στρατοί σύγχρονης οργανώσεως και με πολεμική εμπειρία. Η όλη δραστηριότητα απλώθηκε ακτινωτά από τον χώρο που είχε παραχωρήσει η 71η Α/Μ ΤΑΞ για να χρησιμοποιηθεί ως βάση, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετακινήσεις οχημάτων που απαιτήθηκαν για τα σενάρια της ασκήσεως ήταν περιορισμένες και με τον κατάλληλο προγραμματισμό το κόστος σε καύσιμα διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Για τις ανάγκες σε οχήματα συνεισέφερε ο Σύλλογος Διατηρήσεως Ιστορικών Οχημάτων (ΣΔΙΟ). Οι αποστολές που ανατέθηκαν στις περιπόλους, οι οποίες κατά μέσον όρο διένυσαν απόσταση 35 χλμ. στην διάρκεια της ασκήσεως, αφορούσαν τα παρακάτω αντικείμενα:  Συνοδεία φάλαγγας οχημάτων και αντιμετώπιση ενέδρας.

  • Μεταφορά τραυματία περιπολάρχη πίσω στην βάση.
  • Έλεγχος οχημάτων – σύλληψη υπόπτων.
  • Μάχη Εντός Κατοικημένων Τόπων – εκκαθάριση κτιρίων.
  • Διαβίβαση κωδικοποιημένων συντεταγμένων στο Κέντρο Επικοινωνιών.
  • Κλίση πυρών υποστηρίξεως πυροβολικού.
  • Μεταφορά πυρομαχικών από την βάση προς φυλάκια και από αυτά πίσω στην βάση.
  • Διαδικασία κρυπτογραφημένης αναγνώρισης του περιπόλου από το ΚΕΠΙΚ.
  • Επαφή με πράκτορα – διαχείριση πληροφοριών.
  • Κατάληψη λόφου – εχθρικού πυροβολείου.
  • Ομάδα Πεζικού στην Άμυνα – Απαγκίστρωση.
  • Κατάληψη γέφυρας – Έλεγχος και αναφορά για μη εκραγέντα πυρομαχικά.
  • Ενέργειες Αμέσου Αντιδράσεως περιπόλου σε ενέδρα.
  • CQB – περίθαλψη και μεταφορά τραυματία.
  • Κριτική.

Στην άσκηση συμμετείχαν και τρεις περίπολοι εφέδρων από την Κύπρο, που πάντοτε αφήνουν εξαιρετική εντύπωση. Επιπλέον, προσκεκλημένοι ήταν και δύο έφεδροι Ισπανοί Πεζοναύτες, ως παρατηρητές, μέσω επαφής που υφίσταται με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών.

Η συνεργασία των εφέδρων με το προσωπικό της 71ης Α/Μ ΤΑΞ ήταν άψογη και τα στελέχη σχημάτισαν τις καλύτερες εντυπώσεις για την πειθαρχία, τον ζήλο και τον ενθουσιασμό των εφέδρων. Δεν σημειώθηκε το παραμικρό πρόβλημα, τα στελέχη δε είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν άμεσα τον τρόπο «λειτουργίας» των εφέδρων.

Η οργανωτική επιτροπή του ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ 2017 βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σοβαρή πρόκληση, εξαιτίας της καθυστερημένης εγκρίσεως του αιτήματος προς το ΓΕΕΘΑ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την υποχρέωση σχεδιασμού των πάντων στην περιοχή της ασκήσεως, εντός χρονικού διαστήματος μόλις μίας εβδομάδος! Ως εκ τούτου, απαλείφθηκαν αντικείμενα που θα μπορούσαν να περιληφθούν ενώ έγιναν άλλοι συμβατισμοί που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχετική ενημέρωση της ηγεσίας για την άσκηση από πλευράς 71ης Α/Μ ΤΑΞ ήταν θετικότατη. Το ζήτημα όμως είναι κατά πόσο η ηγεσία, στο πλαίσιο και της ανακηρύξεως του 2017 ως έτους εφέδρων και εθνοφυλάκων, σκοπεύει να λάβει κάποια σοβαρά μέτρα που θα αποδώσουν μόνιμα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ αντιπροσωπεύει την πλέον καθιερωμένη και αξιόλογη από πλευράς κλίμακος οργανώσεως δραστηριότητα των εφέδρων στην Ελλάδα. Εφέτος δε συμπληρώθηκαν 10 έτη συνεχούς παρουσίας και το προφανές είναι ότι η ηγεσία θα πρέπει να την θεσμοθετήσει ώστε να τελεί μονίμως υπό την αιγίδα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ηγεσία δεν ανταποκρίνεται πάντοτε με το ανάλογο ενδιαφέρον, αφού άλλοτε επιτρέπεται η παραχώρηση κάποιων χώρων των Ενόπλων Δυνάμεων και η υποστήριξη των εφέδρων σε ζητήματα Διοικητικής Μερίμνης και άλλοτε αδιαφορεί πλήρως, δυσκολεύοντας το οργανωτικό και σχεδιαστικό σκέλος της ασκήσεως. Το 2015 που οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεπλάκησαν, την απονομή των διακρίσεων πραγματοποίησε ο ίδιος ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. Το 2016 οι Ένοπλες Δυνάμεις απουσίασαν. Εφέτος επρόκειτο ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή να παραβρεθούν στην τελετή λήξεως της ασκήσεως, λόγω όμως του δυστυχήματος με το ελικόπτερο Huey της 19ης Απριλίου, αυτό ματαιώθηκε.

Εάν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εννοούν τα όσα λένε περί εφεδρείας και Εθνοφυλακής, η θεσμοθέτηση του ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ με την διάθεση μέσων, υλικών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και συμμετοχή περιπόλων των ενεργών μονάδων, ώστε να υπάρχει ουσιαστική συνεκπαίδευση με τους εφέδρους και να ανέλθει το επίπεδο ανταγωνισμού και ποιότητος, είναι η απλούστερη οδός για την «κεφαλαιοποίηση» των προσπαθειών των εφέδρων που έχουν γίνει από την δεκαετία του 1990.

Related Articles

Back to top button
Close