Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Μεταμφιεσμένα στελέχη του SAS στους δρόμους του Λονδίνου;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, αναφέρει ότι οπλισμένοι άνδρες του 22ου Συντάγματος SAS μεταμφιεσμένοι σε απόρους και αστέγους βρίσκονται στους δρόμους του Λονδίνου σε επίκαιρα σημεία, στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικών μέτρων προληπτικής φύσεως, με σκοπό την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων τρομοκρατών. Τα μεταμφιεσμένα στελέχη είναι οπλισμένα με ατομικά όπλα ΜΡ7 των 4,6 χλστ. που λόγω μικρών διαστάσεων είναι εύκολα αποκρύψιμα και συλλογές α΄ βοηθειών, ούτως ώστε να είναι σε θέση να επέμβουν άμεσα προς αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων. Η διατροφή των μεταμφιεσμένων στελεχών εξασφαλίζεται μέσω συναδέλφων που εμφανίζονται ως απλοί πολίτες να τους προσφέρουν τροφή και νερό, καφέ κ.λπ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι την αποστολή έχουν αναλάβει στελέχη της Πτέρυγας Αντεπαναστατικού Πολέμου (Counter Revolutionary Warfare Wing) του 22ου Συντάγματος SAS και σύμφωνα με στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται η Mirror, η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγο καιρό και είναι αμφίβολο εάν θα διακοπεί καθ’ όσον η εκτίμηση απειλής αξιολογείται υψηλή από το Διακλαδικό Κέντρο Ανάλυσης Τρομοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα νέας τρομοκρατικής επιθέσεως εκτιμάται ως μεγάλη και υπάρχει αυξημένος βαθμός ετοιμότητας των δυνάμεων.

Η είδηση μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αμφιβόλου αξιοπιστίας ή τουλάχιστον ότι αποκαλύπτει μέρος της αλήθειας. Για τις μεθόδους των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, η τοποθέτηση στελεχών σε στατικά καθήκοντα, θεωρείται άσκοπη σπατάλη πολύτιμου προσωπικού. Αποστολή της Μοίρας SAS που εκ περιτροπής αναλαμβάνει αντιτρομοκρατικό ρόλο και τα στελέχη της δεν υπερβαίνουν τις μερικές δεκάδες, είναι να βρίσκεται σε ετοιμότητα επεμβάσεως σε πολύ κρίσιμες περιπτώσεις. Κατά συνέπεια, η απασχόληση έστω και ενός μέρους από αυτά σε στατικά καθήκοντα είναι αντιπαραγωγική. Από την άλλη, ενδεχομένως να μην πρόκειται για στελέχη του SAS, δεδομένου μάλιστα ότι η Πτέρυγα Αντεπαναστατικού Πολέμου είναι μια μικρή ομάδα εκπαιδευτών σε ειδικές τεχνικές και όχι στοιχείο κρούσεως της μονάδος. Επιπλέον, στο Σύνταγμα υφίσταται και η Πτέρυγα Επαναστατικού Αγώνα (Revolutionary Warfare Wing) που επίσης αποτελείται από μικρό αριθμό στελεχών, με αποστολή την υποστήριξη επιχειρήσεων της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Secret Intelligence Service). Πολύ πιθανό επίσης είναι αυτήν την ιδιαίτερη αποστολή στους δρόμους του Λονδίνου να έχουν αναλάβει στελέχη άλλων μονάδων που συνεργάζονται στενά με το 22ο SAS σε ζητήματα Πληροφοριών, όπως το Σύνταγμα Ειδικής Αναγνώρισης (Special Reconnaissanse Regiment). Τέλος, πέραν όλων αυτών, είναι πολύ πιθανό η όλη πληροφορία και το δημοσίευμα να είναι μια επιλεκτική ψευδής διαρροή που αποβλέπει απλώς στην ενίσχυση της Αποτροπής στο πλαίσιο στοχευμένων ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Related Articles

Back to top button
Close