Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Ιωάννης Πρεκατσουνάκης: The Battle for Heraklion. Crete 1941

  • Σάββας Δ. Βλάσσης

Λίγα βιβλία περί την Μάχη της Κρήτης, γραμμένα από Έλληνες, παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το ξένο κοινό. Αυτό οφείλεται στο ότι συνήθως οι Έλληνες συγγραφείς βασίζονται στην αναπαραγωγή της γνωστής ξένης βιβλιογραφίας, με αποτέλεσμα να μην προσθέτουν τελικά κάτι πραγματικά νέο, για τον ξένο μελετητή της Μάχης. Παρομοίως, ελληνικά βιβλία για την προσωπική δράση κάποιου Έλληνα μαχητή, χωρίς απόδοση της συνολικής εικόνας του τομέα που διεξήχθη ο αγώνας, παρουσιάζουν για τον ξένο περιορισμένο ενδιαφέρον. Τέλος, το εμπόδιο της ελληνικής γλώσσας, «καταδικάζει» τα ελληνικά έργα να περιορίζονται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Το βιβλίο του Ιωάννη Πρεκατσουνάκη για την Μάχη του Ηρακλείου, ξεχωρίζει ακριβώς επειδή συνδυάζει έρευνα για όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές, αναδεικνύοντας πραγματικά καινούργια στοιχεία ενώ βεβαίως η έκδοση στην αγγλική, αντιπροσωπεύει σοβαρότατο συγκριτικό πλεονέκτημα. Ο συγγραφέας, στρατιωτικός στο επάγγελμα, καταγόμενος από το Ηράκλειο, ασχολήθηκε με την συνολική περιγραφή της μάχης στον συγκεκριμένο τομέα. Ως στρατιωτικός και κατά συνέπεια καλός γνώστης των πλεονεκτημάτων της ακριβολογίας και της λεπτομέρειας, προέβη σε μία εντυπωσιακή έρευνα για την διερεύνηση της δράσης προσώπων, ομάδων και μονάδων, απ’ όλες τις πλευρές των αντιμαχομένων, καταφέρνοντας να αναδείξει νέα στοιχεία που αφορούν την τύχη πεσόντων, κυρίως Γερμανών, που ακόμη και σήμερα παρέμενε άγνωστη. Ερευνώντας το πεδίο της μάχης με υπομονή και σχολαστικότητα, εντόπισε ίχνη, συνέλεξε μαρτυρίες, συνέκρινε φωτογραφικό υλικό εποχής, προέβη σε διασταύρωση πηγών και οδηγήθηκε σε αποκαλυπτικά ευρήματα. Χάρτες, φωτογραφίες «Τότε και Τώρα», ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από προσωπικά αρχεία, εμπλουτίζουν μία πολύ ωραία ιστορική έρευνα, ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα. Η προσπάθεια πετυχαίνει να «βάλει στο κάδρο» και τον αγώνα των Ελλήνων μαχητών, ο οποίος είναι υποβαθμισμένος σε όλες τις ξένες εργασίες για την Μάχη της Κρήτης, σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, αφού ελάχιστο ενδιαφέρον επέδειξε όλες αυτές τις δεκαετίες το επίσημο Κράτος για την συγγραφή ξενόγλωσσων ιστορικών εργασιών.

Το αποτέλεσμα του νέου βιβλίου για την Μάχη του Ηρακλείου, είναι άκρως τιμητικό για τον συγγραφέα, ο οποίος με αυτό τον τρόπο τίμησε την ιδιαιτέρα πατρίδα του, τους πεσόντες και την ελληνική ιστορία. Δεν είναι τυχαίο ότι το βιβλίο, που κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος ύμνος των τελευταίων ετών για την Μάχη της Κρήτης από έναν Έλληνα στρατιωτικό με ιδιαίτερο πάθος για την ιστορική έρευνα.

Τίτλος: The Battle for Heraklion. Crete 1941, συγγραφέας: Ιωάννης Πρεκατσουνάκης, εκδόσεις: Helion & Company @ 2016, σελίδες: 294.

Related Articles

Back to top button
Close