Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ερωτηματικά από την καταδίωξη των ναρκεμπόρων και την νέα επιτυχία του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η τελευταία επιτυχία του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με την σύλληψη τριών διακινητών ναρκωτικών και την κατάσχεση 1,6 τόννου περίπου ακατέργαστης κάνναβης που μετέφεραν σε ταχύπλοο σκάφος, ασφαλώς προκαλεί δικαιολογημένη ικανοποίηση στην κοινή γνώμη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, κάνει λόγο για ευρύτατης κλίμακος επιχείρηση που «έλαβε χώρα κατά τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στην θαλάσσια περιοχή Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους».

Η σύλληψη οδήγησε στην εξάρθρωση κυκλώματος διακινήσεως ναρκωτικών μετά την σύλληψη άλλων 7 ατόμων και την κατάσχεση ενός δευτέρου ταχυπλόου σκάφους που βρέθηκε φυλασσόμενο σε οικία, κατόπιν επεμβάσεως της Μονάδος Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, η φάση της καταδιώξεως διήρκεσε συνολικώς 24 ώρες περίπου, από τις βραδυνές ώρες της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου μέχρι το σούρουπο του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου. Παρά τα όσα ανακοινώθηκαν, το ταχύπλοο των ναρκεμπόρων στην ουσία «παραδόθηκε» εξαιτίας της «κυκλώσεώς» του από πλωτά μέσα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και όχι εξαιτίας ακινητοποιήσεως από βολές που το έπληξαν, όπως φαίνεται να υποστηρίζει εκ πρώτης το επίσημο ανακοινωθέν. Στις φωτογραφίες που αποδεσμεύθηκαν από το κατασχεθέν ταχύπλοο, δεν διακρίνεται να φέρει κάποιο πλήγμα βολίδος φορητού όπλου.

Από την όλη επιχείρηση, προκύπτουν στοιχειώδη ερωτηματικά που πρέπει να απασχολήσουν τους αρμοδίους ώστε να ληφθούν μέτρα:

  • Εφόσον από την πρώτη στιγμή το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ παρακολουθούσε το ταχύπλοο και ξεκίνησε άμεσα η καταδίωξή του μόλις εισήλθε στα ελληνικά ύδατα, πώς επιτράπηκε σε αυτό να πλέει ανεμπόδιστα επί τόσο πολλές ώρες, διασχίζοντας περίπου την μισή ελληνική θαλάσσια επικράτεια, με αποτέλεσμα να φτάσει από την Κέρκυρα μέχρι την Κέα;
  • Γιατί τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση η υψηλή ταχύτητα που μπορούσε να αναπτύξει το σκάφος των ναρκεμπόρων; Επρόκειτο για έμφορτο σκάφος και σε κάθε περίπτωση τα ελικόπτερα που διαθέτει το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αναπτύσσουν πολύ υψηλότερη ταχύτητα.
  • Γιατί αφού ο επιχειρησιακός σχεδιασμός από πλευράς ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ήταν τόσο λεπτομερής όσο υποστηρίζει η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, δεν ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή ελικόπτερο με εναέριους σκοπευτές ώστε να ακινητοποιηθεί άμεσα το σκάφος των λαθρεμπόρων; Τί διαθεσιμότητα έχουν τα εναέρια μέσα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και τί εκπαίδευση τα πληρώματά αυτών;
  • Είναι δυνατόν να ανοίγουν πυρ οι ναρκέμποροι με ελαφρύ οπλισμό και να μην απαντά αποτελεσματικά το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ; Η επίσημη ανακοίνωση λέει ότι φουσκωτό σκάφος του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ανατράπηκε στην προσπάθειά του να αποφύγει τα πυρά και τους ελιγμούς του υπό καταδίωξη ταχυπλόου, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες λιμενικοί να πέσουν στην θάλασσα και να τραυματιστούν ελαφρώς. Για ποιον λόγο υπάρχουν βαρέα πολυβόλα Μ2ΗΒ των 12,7 χλστ. στα περιπολικά του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ; Εκπαιδεύονται στην χρήση τους τα πληρώματα; Υπάρχουν κανόνες εμπλοκής;
  • Τί ανταπόκριση πρέπει να αναμένουμε από πλευράς ΛΣ-ΕΛΑΚΤ σε περίπτωση που θα απαιτηθεί μια πολύ πιο δύσκολη επέμβαση για την αντιμετωπίση πιο σοβαρής απειλής;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Related Articles

Back to top button
Close