Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για την αδειοδότηση στο «Οικόπεδο 6» της Κυπριακής ΑΟΖ

Με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που φέρει ημερομηνία 12 Απριλίου, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας Φεριντιούν Σινριλίογλου αμφισβητεί την νομιμότητα της άδειας που παραχώρησε στις 6 Απριλίου 2017 η Κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL για την πραγματοποίηση εργασιών έρευνας και εκμεταλλεύσεως κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο «Οικόπεδο 6».

Στην επιστολή υποστηρίζεται ότι το αποκαλούμενο «Οικόπεδο 6» που έχει οριοθετήσει η Λευκωσία, «πέφτει μερικώς εντός των εξωτερικών ορίων της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο». Αφού σημειώνονται τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως καθορίζοντο σε ενημερώσεις το 2004 και το 2013 της Άγκυρας, τονίζεται ότι η πρόσφατη άδεια της κυπριακής κυβερνήσεως δεν επηρεάζει ipso facto και ab initio τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας ως προς την εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας της.

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας επαναλαμβάνει την προσήλωση της χώρας του στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να πραγματοποιήσουν άνευ αδείας εργασίες στην υφαλοκρηπίδα της.

Related Articles

Back to top button
Close