Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

“Ενδιάμεσο” τυφέκιο 7,62 mm αναζητεί ο Στρατός των ΗΠΑ

Στις 4 Αυγούστου ο Στρατός των ΗΠΑ εξέδωσε επίσημη ενημέρωση σύμφωνα με την οποία αναζητεί ένα Ενδιάμεσο Υπηρεσιακό Τυφέκιο Μάχης (Interim Combat Service Rifle) διαμετρήματος 7,62 mm που θα βάλει το νέο βελτιωμένο φυσίγγιο Μ80Α1 EPR. Την διαδικασία των δοκιμών μεταξύ των υποψηφίων και της επιλογής όπλου, θα διαδεχθεί η ανάθεση συμβάσεως για την παραγωγή μέχρι 50.000 όπλων, μία εκτίμηση η οποία υπόκειται σε αλλαγή.

Στις 30 Μαΐου ο Στρατός είχε προβεί στην έκδοση Αιτήματος Πληροφοριών (RFI) απευθυνόμενο στην αγορά, με σκοπό την συλλογή πληροφοριών για διερευνητικούς σκοπούς στο πλαίσιο του ICSR. Το RFI περιέγραφε τις τεχνικές προδιαγραφές του τυφεκίου, μεταξύ των οποίων: διαμέτρημα 7,62×51 mm, βάρος μικρότερο των 5,44 κιλών άδειο και χωρίς οπτικό σκοπευτικό, διαθέσιμα μήκη κάννης 16 και 20 ιντσών χωρίς τον φλογοκρύπτη, ικανότητα ημιαυτόματης και πλήρως αυτόματης βολής, πλήρως αμφιδέξιοι μοχλοί και επιλογέας βολής, αναδιπλούμενο ή πτυσσόμενο ρυθμιζόμενο κοντάκιο, τροφοδοσία από γεμιστήρα 20 φυσιγγίων, συμβατικά σιδηρά σκοπευτικά βαθμονομημένα/ ρυθμιζόμενα μέχρι τα 600 μέτρα, οπτικό σκοπευτικό ρυθμιζόμενης μεγεθύνσεως, προεκταμένη πρόσθια βάση προσαρμογής, πρόσθια λαβή/ δίποδο. Το RFI ζητούσε από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες τον προσδιορισμό χρονικού περιθωρίου ειδοποίησης για την παράδοση περίπου 10.000 τυφεκίων.

Στην επίσημη ενημέρωση της 4ης Αυγούστου, ο Στρατός των ΗΠΑ αναφέρει ότι «έχει εντοπίσει ένα δυνητικό κενό στην ικανότητα των χερσαίων δυνάμεων και του πεζικού να διατρήσει ατομική θωράκιση με χρήση υπαρχόντων πυρομαχικών. Για την κάλυψη αυτής της επιχειρησιακής ανάγκης, ο Στρατός αναζητεί ένα Ενδιάμεσο Υπηρεσιακό Τυφέκιο Μάχης ικανό να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές». Η αναφορά παραπέμπει σε πρόσφατες ακροάσεις υψηλόβαθμων βαθμοφόρων στην Γερουσία, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός Στρατού, κατά τις οποίες έγινε αναφορά στην αδυναμία του υπάρχοντος βελτιωμένου φυσιγγίου Μ855Α1 των 5,56 mm να πετύχει διάτρηση σύγχρονων ατομικών θωρακίσεων – μια έμμεση πλην σαφής αναφορά στους ατομικούς θώρακες με τους οποίους εφοδιάζεται το ρωσικό πεζικό. Το παράδοξο όμως είναι ότι ούτε το Μ80Α1 των 7,62 mm μπορεί να διατρήσει πλάκες θωρακίσεως Επιπέδου IV, που θεωρείται ότι φέρει ο δυνητικός αντίπαλος, ενώ είναι γνωστό ότι τέτοια επίδοση παρουσιάζουν μόνο τα ειδικά διατρητικά (AP) φυσίγγια 5,56 και 7,62 mm που βρίσκονται σε υπηρεσία.

Από τον μέγιστο αριθμό τυφεκίων που ανακοινώθηκε ότι μπορεί να παραγγελθεί, εκτιμάται ότι με το ICSR προβλέπεται να εφοδιαστούν λίγες μόνο Ομάδες Μάχης Ταξιαρχίας, οι οποίες προορίζονται να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Ρωσία. Το ICSR χαρακτηρίζεται ως «ενδιάμεσο», επειδή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για το μελλοντικό τυφέκιο που θα αντικαταστήσει μετά το 2020 την αραβίδα Μ4 και τα τυφέκια Μ16Α2 που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία με τον Στρατό των ΗΠΑ. Για το μελλοντικό τυφέκιο θα επιλεγεί νέο πυρομαχικό ενός εντελώς νέου διαμετρήματος, το οποίο θα τυποποιηθεί σε χρήση με τον Στρατό των ΗΠΑ. Δεδομένων αυτών, η απόφαση για το ICSR φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με εμπορικά – επιχειρηματικά – οικονομικά κριτήρια και την ισχυρή πίεση της βιομηχανίας φορητού οπλισμού στις ΗΠΑ, που υπό την διακυβέρνηση Τραμπ βρίσκουν ευνοϊκό έδαφος.

 

Related Articles

Back to top button
Close