Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ελληνικές θερμικές κάμερες παρατηρήσεως σε μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα σοβαρό ατού είχε η κανονιοφόρος «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» (Ρ18) του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες που εκτυλίχθηκε το σκηνικό εντάσεως στις νησίδες Ίμια, περιπολούσε στην περιοχή. Επρόκειτο για την πρόσφατη προσθήκη στον εξοπλισμό της μιας θερμικής κάμερας νυκτερινής παρατηρήσεως, που εξασφάλιζε οπτικό εντοπισμό των κινήσεων τουρκικών σκαφών από μεγάλη απόσταση και βελτίωνε τις δυνατότητες παρατηρήσεως στην επιφάνεια των νησίδων, για τυχόν απρόσκλητη παρουσία σε αυτές.

Η θερμική κάμερα είναι προϊόν της ελληνικής εταιρείας Miltech Hellas και αποτελεί καρπό του ενδιαφέροντος που εκδήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό πέρυσι, για τον εφοδιασμό πολεμικών μονάδων του με τέτοια συστήματα. Είκοσι χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, το Πολεμικό Ναυτικό αντιλήφθηκε την αξία της υπάρξεως τέτοιου είδους παθητικών αισθητήρων που διευκολύνουν την αποκάλυψη στόχων και εχθρικής παρουσίας από μεγάλες αποστάσεις, όσο δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αν επικρατούν.

Η Miltech Hellas ανταποκρίθηκε επιτυχώς στον σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε το 2016 το ΓΕΝ, παρουσίαζοντας μία ψυχόμενη κάμερα υψηλής αναλύσεως, που συνδυάζει υπερευαίσθητη κάμερα TV τεχνολογίας CCD και αποστασιόμετρο λέιζερ για μετρήσεις μέχρι απόσταση 10.000 μέτρων. Από πλευράς επιδόσεων έχει δυνατότητα εντοπισμού πλωτών μέσων μικρού μεγέθους σε απόσταση 10.000 μέτρων και στόχων μεγέθους ανθρώπου σε απόσταση 4.000 μέτρων. Περισσότερα στοιχεία στο τεύχος Μαρτίου του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close