Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ COCKPIT (Β΄ ΤΟΜΟΣ)

Συγγραφείς: Δημήτριος Βασιλόπουλος, Κυριάκος Παλουλιάν, Γεώργιος Χαλκιαδόπουλος

Εκδόσεις: EagleAviation @ 2017, Καλαμάτας 16, Ναύπλιο 21100, τηλ. 6973338930

Σελίδες: 520

Πριν από τρία χρόνια, η συγκεκριμένη ομάδα με επικεφαλής τον Δημήτρη Βασιλόπουλο παρουσίασε έναν τόμο που ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ήταν δυνατόν να υπάρξει ποτέ. Το ίδιο δύσκολο ήταν να περιμένει κάποιος ότι θα υπήρχε επόμενος τόμος. Κι όμως! Οι συγγραφείς το κατάφεραν και παρουσίασαν έναν ανάλογης εκτάσεως εντυπωσιακό τόμο, κάτι το φυσιολογικό εάν ληφθεί υπ’ όψιν η πολυετής παθιασμένη έρευνα που έχει ο καθένας γύρω από το θέμα. Με αυτό το βασικό εφόδιο του ενθουσιώδους ερευνητού, το αποτέλεσμα είναι ένα έργο που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει αναληφθεί από κάποια επίσημη υπηρεσία. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, καθώς οι συντελεστές τοποθετούν με ευλάβεια και ιστορική ακρίβεια μία – μία τις ψηφίδες της προσωπικής ιστορίας κάθε αεροπόρου. Οικογενειακή ιστορία, η προσωπική άνδρωση και πορεία προς την αεροπορία, η καρριέρα στις διάφορες μονάδες και οι αερομαχίες, παρατίθενται με πληρότητα, προσεγγίζοντας με διασταύρωση ακόμη και τα στοιχεία των αντιπάλων με τους οποίους αναμετρήθηκαν.

Η φωτογραφική κάλυψη, είναι εξαιρετική. Τα πολεμικά δρώμενα δεν είναι απλώς καταγεγραμμένα αλλά τοποθετημένα στο επιχειρησιακό πλαίσιο κάθε εποχής, διευκολύνοντας τον αναγνώστη να προσαρμοσθεί στα διαφορετικά πολεμικά θέατρα στα οποία έδρασαν οι Έλληνες αεροπόροι της διασποράς, από την Μεγάλη Βρετανία και την Μεσόγειο μέχρι την Άπω Ανατολή. Σε τελική ανάλυση, έχουμε ένα καθόλα «γοητευτικό» πάντρεμα της μεγάλης με την μικρή ιστορία και της προσωπικής ζωής με την ιστορία των διαφόρων πολεμικών Μοιρών.

Το έργο στηρίζεται και σε μια αξιέπαινη ομάδα «καλλιτεχνικής υποστηρίξεως», η οποία έχει προσφέρει πολύ ωραίες πλευρικές όψεις των αεροσκαφών με τα οποία πέταξαν οι Έλληνες αεροπόροι. Ειδικά για την περίπτωση, φιλοτεχνήθηκαν ωραιότατοι πίνακες που αναπαριστούν συγκεκριμένες εναέριες αναμετρήσεις. Η έρευνα στο θέμα έχει προχωρήσει σε τέτοιο βάθος, ώστε οι συγγραφείς ετοιμάζουν ήδη τρίτο τόμο, ο οποίος θα καλύπτει και βομβαρδιστές! Η σειρά αναμένεται να συμπληρωθεί με αρκετούς τόμους, παρουσιάζοντας στο τέλος ένα εντυπωσιακό έργο αναφοράς, παράδειγμα προς μίμηση για τις σχετιζόμενες ελληνικές υπηρεσίες και ακαδημίες, όπως το παράδειγμα που αποτελούν όλοι αυτοί οι άγνωστοι Έλληνες σε ξένα κόκπιτ. Αυτό διασώζουν και προσφέρουν σε τελική ανάλυση οι συντελεστές: ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους τους Έλληνες που συγκινούνται από την Αεροπορική Ιδέα.

Σάββας Δ. Βλάσσης

Related Articles

Back to top button
Close