Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Διδάγματα από το Λονδίνο

Σάββας Δ. Βλάσσης

Οι επιθέσεις φρενοβλαβών φανατισμένων ισλαμιστών στην Ευρώπη και αλλού, φαντάζουν μακρινές στην Ελλάδα. Πέρα από την άποψη του μέσου πολίτη, είναι να απορεί κανείς όταν ακούει κατά καιρούς από τα χείλη αρμοδίων ότι η χώρα «δεν κινδυνεύει» από τέτοιου τύπου επιθέσεις… Παλαιότερα στήριζαν αυτή την ανόητη ιδέα στις καλές σχέσεις της χώρας με τους Άραβες. Διέφευγε βέβαια από την μνήμη και λογική αυτών των ασχέτων, μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών από Άραβες επί ελληνικού (αεροπειρατείες, επίθεση στο “City of Poros”). Σήμερα, κάποιοι εξίσου ανεύθυνοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρώπη για τους υποψηφίους τρομοκράτες και γι’ αυτό μάς αφήνουν ήσυχους ώστε να μην βρίσκονται οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές σε αυξημένη επιφυλακή. Δεν έχουν κανέναν λόγο να μας «προκαλέσουν»…

Επειδή η στοιχειώδης λογική σε υπεύθυνους πολιτικούς και τεχνοκράτες, υποδεικνύει ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη, είναι ενδιαφέρον να παρακολουθούμε την κατάσταση, να καταγράφουμε παρατηρήσεις, να εξάγουμε διδάγματα και να προβαίνουμε στην λήψη μέτρων. Εξ αφορμής λοιπόν του τελευταίου περιστατικού στο Λονδίνο, ας προβούμε σε μια συνοπτική κριτική την οποία μπορεί να κάνει οιοσδήποτε με στοιχειώδη επιχειρησιακή αντίληψη, προσεγγίζοντας διαδοχικώς την αλυσίδα Επιχειρησιακά Δεδομένα – Προβληματισμοί – Πρόταση.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

  • Οι τρομοκράτες έδρασαν νύκτα, λίγο πριν τα μεσάνυκτα.
  • Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν πολύ γρήγορη. Αυτό φανερώνει σωστό σχεδιασμό και καλή ετοιμότητα.
  • Η εξουδετέρωση των τρομοκρατών ήταν ταχεία, λόγω του μικρού αριθμού αυτών και της συγκεντρώσεώς τους σε ένα σημείο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

  • Σε νυκτερινά περιστατικά, η επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων απαιτεί φτασμένο επίπεδο χρήσεως του φορητού οπλισμού, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών φωτισμού.
  • Τί εκπαίδευση πραγματοποιεί το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας σε νυκτερινές βολές φορητού οπλισμού; Εννοείται ότι αναφερόμαστε στον όγκο του αστυνομικού προσωπικού και όχι στις ειδικές δυνάμεις (ΕΚΑΜ).
  • Προκειμένου να έχουν σοβαρό τακτικό πλεονέκτημα την νύκτα, διαθέτουν τα Σώματα Ασφαλείας νυκτερινά βοηθήματα οράσεως και σκοπεύσεως για τον φορητό οπλισμό τους; Δεν αναφερόμαστε στην ΕΚΑΜ.
  • Η αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων που μπορούν να εκδηλωθούν ταυτοχρόνως σε περισσότερα του ενός σημεία του Κέντρου των Αθηνών, απαιτεί ειδικές ταχυκίνητες δυνάμεις επεμβάσεως. Δυνάμεις που να βρίσκονται διαρκώς στον δρόμο κι όχι να αναμένουν στην βάση τους σε ετοιμότητα, όπως η ΕΚΑΜ.
  • Γενικότερα, υπάρχει σχεδιασμός αμέσου επεμβάσεως στις πιο κεντρικές και τουριστικές περιοχές της Αθήνας για την αντιμετώπιση τέτοιου τύπου επιθέσεων;

ΠΡΟΤΑΣΗ

  • Επειδή το Κέντρο της Αθήνας είναι σχετικώς περιορισμένης εκτάσεως, διευκολύνεται ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών.
  • Η επιχειρησιακή απαίτηση για άμεση επέμβαση προς αντιμετώπιση σε πρώτο χρόνο τρομοκρατικών ενεργειών, πριν την κλιμάκωση αυτών και την επέμβαση της ΕΚΑΜ, απαιτεί ειδικές ταχυκίνητες μονάδες, στελεχωμένες από επιλεγμένο προσωπικό.
  • Το επιλεγμένο προσωπικό αυτών των ταχυκινήτων μονάδων επεμβάσεως πρέπει να διακρίνεται από υψηλότερο επίπεδο εκπαιδεύσεως στην χρήση του φορητού οπλισμού.
  • Για λόγους οικονομικούς και πρακτικούς, είναι πιο εφικτό να εξοπλίσεις επιλεκτικώς με βελτιωμένο οπλισμό και νυκτερινά βοηθήματα ολιγάριθμο προσωπικό μιας ειδικής μονάδος, όπως και να το εκπαιδεύσεις σε νυκτερινές βολές. Είναι πρακτικώς αδύνατο αλλά και οικονομικώς δυσβάσταχτο να επιτευχθεί αυτό με το σύνολο του προσωπικού της ΕΛΑΣ.
  • Η υπηρεσία Δυνάμεων Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης (ΔΕΛΤΑ) της ΕΛΑΣ, πληρούσε τα ανωτέρω κριτήρια, δεδομένου ότι το προσωπικό της προερχόταν από άνδρες που είχαν υπηρετήσει την στρατιωτική τους θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις και είχαν επιλεγεί από την διοίκηση της ΔΕΛΤΑ. Επιπλέον, το «δόγμα δράσεως» που βασιζόταν σε δίκυκλα, εξασφάλιζε ευκινησία και ταχεία επέμβαση. Αυτά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση πολλαπλών επιθέσεων που εκδηλώνονται ταυτοχρόνως.
  • Οι αρμόδιοι πρέπει να επανεξετάσουν άμεσα την αποδεδειγμένα επικίνδυνα εσφαλμένη απόφαση διαλύσεως της ΔΕΛΤΑ. Επρόκειτο για την μονάδα που έθεσε πραγματικά φραγμό στην δράση των λεγομένων αντιεξουσιαστικών ομάδων στην Αθήνα, είχε να παρουσιάσει το καλύτερο μητρώο από πλευράς συλλήψεων ενώ διακρινόταν από τον υψηλότερο βαθμό ευκινησίας και ευελιξίας δράσεως. Με αναπροσαρμογή του ρόλου για αντιμετώπιση και τέτοιου είδους καταστάσεων, μπορεί να καλύψει την απαίτηση.

Related Articles

Back to top button
Close