Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Για την Εφεδρεία και την Εθνοφυλακή

* Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 6 Ιουνίου παρουσία του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου και της στρατιωτικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε η τελετή κηρύξεως του 2017 ως «Έτους Εφέδρων και Εθνοφυλάκων». Στην ομιλία του ο Π. Καμμένος είπε ότι η απόφαση είναι «ο ελάχιστος φόρος τιμής», «το ελάχιστο χρέος αναγνώρισης του ελληνικού κράτους», στους διαχρονικούς αφανείς ήρωες που υπηρετούν την πατρίδα κι έδωσαν την ζωή τους γι’ αυτήν. Αφού τόνισε την «μεγάλη αξία της Εφεδρείας, στο σχεδιασμό και στην επάνδρωση, στη στελέχωση», επί της ουσίας, δηλαδή στα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, ο ΥΕΘΑ ανέφερε:

  • «Δίνουμε έμφαση στην αναβαθμισμένη, ρεαλιστική και στοχοποιημένη εκπαίδευση όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με παράλληλη συμμετοχή της Εφεδρείας.
  • Δίνουμε τις δυνατότητες, τον οπλισμό και τα πυρομαχικά, στους Εφέδρους, στους Εθνοφύλακες και στα στελέχη της Παλλαϊκής Άμυνας.
  • Δημιουργήθηκε, ήδη, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ειδική Διεύθυνση Εφέδρων και Εθνοφυλάκων […] προκειμένου να βελτιώσουμε το νομικό πλαίσιο, να ετοιμάσουμε, όπως το κάναμε ήδη στη Βόρεια Ελλάδα, ασκήσεις μαζί με το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Να ενεργοποιήσουμε ξανά θεσμούς όπως οι στρατιωτικοί αγώνες και να βοηθήσουμε ώστε τα νέα παιδιά φεύγοντας από το στράτευμα να εντάσσονται σε αυτή την ομάδα της Εφεδρείας και στην παραμεθόριο της Εθνοφυλακής μας».

Επί των ανωτέρω γενικών μπορούν να γίνουν οι εξής παρατηρήσεις:

  • Η συμμετοχή της Εφεδρείας σε ασκήσεις των ενεργών μονάδων, όπως υπονοείται, προφανώς μέσω προσκλήσεων, απαιτεί διάθεση σημαντικών κονδυλίων. Όταν ο λειτουργικός προϋπολογισμός του ΓΕΣ, διότι για τον Στρατό Ξηράς πρόκειται κυρίως, έχει μειωθεί σε επίπεδο που δεν μπορεί να υποστηρίξει την «λειτουργία» των ενεργών μονάδων, θα διατεθούν πόροι για την Εφεδρεία;
  • Η διάθεση οπλισμού και πυρομαχικών σε δραστηριότητες Εφέδρων και Εθνοφυλάκων, είναι αυτονόητη και δεν είναι αντιληπτό τί ακριβώς εννοείται.
  • Η Διεύθυνση Εφέδρων και Εθνοφυλάκων για νομοθετικές παρεμβάσεις, οργάνωση ασκήσεων και στρατιωτικών αγώνων, εφόσον δεν υποστηριχθεί από διάθεση αυξημένων κονδυλίων για την υλοποίηση των προτάσεων που θα γίνουν, θα έχει διακοσμητική μόνο αξία.

Συνοψίζοντας, το ζητούμενο είναι η διάθεση σημαντικών κονδυλίων προς υποστήριξη δραστηριοτήτων Εφέδρων και Εθνοφυλάκων, σε συνδυασμό με την θέσπιση κινήτρων ώστε να αυξηθεί η προσέλευση των Εθνοφυλάκων στις τακτικές ασκήσεις του προγράμματος εκπαιδεύσεως. Διότι εάν η συμμετοχή Εθνοφυλάκων σε ασκήσεις των ενεργών μονάδων περιορίζεται κάθε φορά σε 10-20 άτομα, όπως στις εκπαιδεύσεις του Σαββατοκύριακου, δεν πρόκειται να αποδώσει τίποτα. Μόνο με την θέσπιση κινήτρων, είναι δυνατή η επίτευξη σημαντικού ποσοστού προσελεύσεως Εθνοφυλάκων στις εκπαιδεύσεις του υφισταμένου προγράμματος, ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι μονάδες Εθνοφυλακής δεν υφίστανται μόνο στα χαρτιά. Όμως κίνητρα, σημαίνει χρήματα… Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος δεν αναφέρθηκε καθόλου σε προϋπολογισμό κονδυλίων που σχεδιάζεται να διατεθούν για την Εφεδρεία και την Εθνοφυλακή.

Αυτό που αποκρύπτεται και δεν θίγει η ηγεσία, είναι ότι η ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση στην Εφεδρεία και την Εθνοφυλακή έχει καταστεί πιεστική εξαιτίας των αλόγιστων πολιτικών αποφάσεων για δραστική μείωση της θητείας στους 9 μήνες και της απαρέσκειας των πολιτικών ηγεσιών να αυξήσουν την θητεία, όπως έχει ζητήσει επισήμως από το 2011 το ΓΕΕΘΑ.

  • Η δραστική μείωση της θητείας, μείωσε επικίνδυνα την επάνδρωση των μονάδων.
  • Η μειωμένη επάνδρωση των μονάδων έπληξε την εκπαίδευση και το αξιόμαχο, υποχρέωσε δε σε αναδιοργάνωση και κατάργηση μονάδων.
  • Η κατάργηση μονάδων προκάλεσε σοβαρά κενά σε τομείς που κάλυπταν ενεργές μονάδες, υποχρεώνοντας την ανάθεση μέρους των αποστολών σε μονάδες Εθνοφυλακής, που σήμερα υφίστανται στα χαρτιά, κατά συνέπεια είναι αμφιβόλου αξίας. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση.

Αντί του προφανούς, να αυξηθεί η θητεία, ώστε να αμβλυνθεί η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αμυντικός σχεδιασμός του ΓΕΣ, η πολιτική ηγεσία προσφεύγει σε «πειραματισμούς» με την Εφεδρεία και την Εθνοφυλακή, οι οποίοι εφόσον δεν υποστηρίζονται από διάθεση σημαντικών κονδυλίων και σοβαρές θεσμικές παρεμβάσεις, δεν θα αποδώσουν.

 

 

 

Related Articles

Back to top button
Close