Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Βρετανοί SBS σκοτώνουν με «γυμνά χέρια» τζιχαντιστές

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με γυμνά χέρια αντιμετώπισαν άνδρες της βρετανικής SBS ένα πλήθος τζιχαντιστών στο Ιράκ, όταν εξάντλησαν τα πυρομαχικά τους και βρέθηκαν περικυκλωμένοι, ανάφερε στις 1 Ιουλίου η εφημερίδα “The Daily Star”. Το συμβάν έλαβε χώρα πλησίον της Μοσούλης όταν η περίπολος της SBS έπεσε σε ενέδρα τμήματος 50 περίπου μαχητών του ISIS. Το ότι κανείς Βρετανός δεν φονεύθηκε στην «ενέδρα», φανερώνει το πτωχό επίπεδο του αντιπάλου, ο οποίος έχασε περισσότερους από 20 άνδρες από τα πυρά που ανταπέδωσαν οι Βρετανοί.

Εν συνεχεία όμως και καθώς επιχειρούσε απαγκίστρωση, η περίπολος στριμώχτηκε στην κοίτη ενός ποταμού, έχοντας ελάχιστα πυρομαχικά. Αντιμέτωποι με την προοπτική συλλήψεως και της υποβολής τους σε φρικτά βασανιστήρια, οι Βρετανοί αποφάσισαν να δώσουν μια τελευταία μάχη με τα ατομικά μαχαίρια και τα χέρια τους, προτιμώντας έναν «στρατιωτικό θάνατο» από την ατίμωση. Οι άνδρες έδωσαν τα χέρια τους και αγκαλιάστηκαν για να επιτεθούν λίγο μετά με κραυγές εναντίον του αντιπάλου, τον οποίο αιφνιδίασαν πλήρως. Στην επίθεση αυτή κατανάλωσαν τα τελευταία 10 φυσίγγια και ήλθαν “στα χέρια” με τον εχθρό. Το αποτέλεσμα ήταν έπειτα από 5 λεπτά άγριας πάλης να εξουδετερώσουν άλλους 12 αντιπάλους και να υποχρεώσουν τους υπολοίπους σε άτακτη φυγή. Μάλιστα ένας Βρετανός υπασπιστής έπνιξε έναν αντίπαλο σε ένα νερόλακκο, κατόπιν με μία πέτρα συνέτριψε το κρανίο ενός άλλου τζιχαντιστή ενώ ένας συνάδελφός του σκότωσε 3 αντιπάλους χρησιμοποιώντας το όπλο του ως ρόπαλο! Οι Βρετανοί αποχώρησαν και πεζή κάλυψαν 5 μίλια μέχρι να παραληφθούν από φίλια τμήματα, ορισμένοι φέροντας τραύματα από πυροβόλα όπλα και μετά την επιστροφή τους στην βάση, όλοι εκτός από δύο, είχαν επιστρέψει στην ενεργό δράση εντός ολίγων ημερών.

Κατά την “The Daily Star” το 2015 είχε λάβει χώρα ένα παρόμοιο περιστατικό στην Συρία, με πρωταγωνιστές μια οκταμελή περίπολο του SAS. Αποστολή τους ήταν να εκκενώσουν έναν πράκτορα διερχόμενοι τα σύνορα Ιράκ – Συρίας αλλά μια ομάδα 30 τζιχαντιστών περίπου τους επιτέθηκε. Παρά τον αιφνιδιασαμό, οι έμπειροι Βρετανοί διατήρησαν την ψυχραιμία τους και με την ανώτερη πειθαρχεία κι εκπαίδευση ανέκτησαν την πρωτοβουλία κι απέκρουσαν τον εχθρό. Στην εν λόγω συμπλοκή, ένας μόνο Βρετανός σκότωσε 6 αντιπάλους.

Τα περιστατικά αυτά αναδεικνύουν ότι οι μαχητές του ISIS είναι κατά βάση εντελώς ανεκπαίδευτοι και υστερούν στην μάχη εκ του συστάδην. Εξαιτίας δε του κατά κανόνα μικρού σωματικού τους βάρους και της αδεξιότητος που τους διακρίνει, σε πάλη με έναν μέσο άνδρα ανατρέπονται εύκολα.

 

Related Articles

Back to top button
Close