Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ανάθεση σύμβασης στην ΕΑΣ για 1.950 ΟΝΥΠΑΣ Carl Gustaf M2 του Ελληνικού Στρατού

  • Σάββας Δ. Βλάσσης

 

Στις 22 Μαΐου υπεγράφη σύμβαση μεταξύ ΓΔΑΕΕ και ΕΑΣ για την προμήθεια 1.950 Οργάνων Νυκτερινής Παρατήρησης – Σκόπευσης (ΟΝΥΠΑΣ) τα οποία θα εφοδιάσουν τους αντιαρματικούς εκτοξευτές Carl Gustaf M2 του Ελληνικού Στρατού. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην απόφαση της ΓΔΑΕΕ της 16ης Δεκεμβρίου 2016 για ανασυγκρότηση της επιτροπής διαπραγματεύσεων του εν λόγω υποπρογράμματος, αυτό αναφερόταν σε 1.500 ΟΝΥΠΑΣ, γεγονός που σημαίνει ότι η ποσότητα αυξήθηκε κατά 450. Η σύμβαση είναι ύψους 17 εκατ. ευρώ περίπου, γεγονός που διαμορφώνει την τιμή μονάδος σε υπερβολικά επίπεδα, εφόσον πρόκειται για διόπτρες τεχνολογίας Ενισχύσεως Ειδώλου (Image Intensifier) 3ης γενιάς. Σημειώνεται ότι στην αρχική πρόσκληση υποβολής προσφοράς που είχε εκδοθεί στις 27-1-2009, το κόστος για 1.500 ΟΝΥΠΑΣ προσδιοριζόταν σε 7.942.500 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι σήμερα, με την ελαφρά αύξηση της ποσότητος κατά 450 ΟΝΥΠΑΣ, το κόστος υπερδιπλασιάσθηκε.

Όπως σημειώναμε τον Δεκέμβριο, κατά την επανεκκίνηση του προγράμματος (https://www.doureios.com/wp/2016/12/12/%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%83-%ce%bd%cf%85%ce%ba%cf%84%ce%b5/) το εν λόγω υποπρόγραμμα καταρτίσθηκε αρχικώς το 2008 αλλά δεν προχώρησε λόγω περικοπών στις αμυντικές δαπάνες. Τον Ιανουάριο του 2017 το υποπρόγραμμα προωθήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο όμως το απέρριψε. Ακολούθησαν εργώδεις προσπάθειες από πλευράς ΥΠΕΘΑ για να αρθούν τα νομικής φύσεως ζητήματα και τελικά να δοθεί έγκριση.

Η μεσολάβηση πολλών ετών από την αρχική εκπόνηση του προγράμματος, είχε ως συνέπεια να επέλθουν τεχνολογικές πρόοδοι και εξελίξεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, με αποτέλεσμα στο υποπρόγραμμα να είναι δυνατή η επιλογή νυκτερινού σκοπευτικού Θερμικής Απεικονίσεως (Thermal Imaging) με ανταγωνιστικό κόστος, που διακρίνονται από ανώτερες επιδόσεις σε σχέση με τις διόπτρες Ενισχύσεως Ειδώλου. Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ είχε αποκαλύψει ότι το ΓΕΣ είχε επισημάνει το ζήτημα, εκδηλώνοντας την σαφή προτίμησή του προς την τεχνολογία της Θερμικής Απεικονίσεως η οποία διαδίδεται όλο και περισσότερο. Ενημερούμενος σχετικώς, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος είχε εκδηλώσει την πρόθεση να μοιρασθεί το υποπρόγραμμα ώστε να γίνει προμήθεια σκοπευτικών και των δύο τεχνολογιών, φαίνεται όμως ότι αναθεώρησε κι επέλεξε την στροφή στην προ δεκαετίας προδιαγραφή για ΟΝΥΠΑΣ Ενισχύσεως Ειδώλου.

 

 

Related Articles

Back to top button
Close