Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Έντονη δραστηριότητα Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με διεθνές προφίλ

Στις 15 Φεβρουαρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε στο γραφείο του, με τον διοικητή του Στρατηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations Headquarters-NSHQ Commander), Vice Admiral Colin J. Kilrain του Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, από 14 έως 17 Φεβρουαρίου. Κατά την συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την αποστολή και λειτουργία της Τμηματικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command FW), η οποία έχει συσταθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη, σε συνεκπαιδεύσεις που δύνανται να υλοποιηθούν καθώς και στις ενέργειες που απαιτούνται για την εκπλήρωση της συμμαχικής στοχοθεσίας στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Κατά την επίσκεψη του διοικητού NSHQ στο ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις διμερούς ενδιαφέροντος με αρμόδιους επιτελείς. Ακολούθως, ο διοικητής NSHQ επισκέφθηκε την έδρα της ΔΥΚ, της Ζ’ ΜΑΚ και του ΕΤΑ, όπου παρακολούθησε δραστηριότητες, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των εν λόγω μονάδων. Στις 16 Φεβρουαρίου, ο διοικητής NSHQ επισκέφθηκε το ΚΕΝΑΠ, το SOCC FW και την 1η ΜΑΛ.

Όπως αναλύθηκε εκτενώς στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2016 του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, η Ελλάδα έχει αναλάβει την δέσμευση να συγκροτήσει SOCC αναλαμβάνοντας ρόλο Έθνους – Πλαίσιο (FW) με πολυεθνικής συνθέσεως επιτελείο. Περισσότερες λεπτομέρειες για την σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην ελληνική προσπάθεια και τους τρόπους με τους οποίους είναι πρόθυμες να συνδράμουν, στο τεύχος Μαρτίου 2017 του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ που κυκλοφορεί.

Τα τελευταία έτη, μετά και την συγκρότηση της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ) παρουσιάζεται έντονη δραστηριότητα συνεκπαιδεύσεων με συμμαχικές μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων που στέλνουν στην Ελλάδα αποσπάσματα για εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα είναι αμοιβαίως επωφελή.

Από 17 έως 26 Οκτωβρίου 2016 φιλοξενήθηκε αποστολή του 601ου Special Forces Group της Τσεχίας.

Από 22 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου στην Ελλάδα βρέθηκε τμήμα του 1ου Τάγμα του 10ου Special Forces Group των ΗΠΑ.

Από 6 έως 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με τμήμα της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου.

Σημειώνεται δε ότι μεταξύ 17-21 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η διεθνής άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων “BALKAN SHIELD 2016”, υπό την ευθύνη του ΓΕΕΘΑ, εκτενές αφιέρωμα στην οποία φιλοξενήθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του ΛΟΚ 2016. Σε αυτήν συνεργάσθηκαν με ελληνικές δυνάμεις, τμήματα από την Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και Σερβία.

 

Related Articles

Back to top button
Close