Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες παρατηρητές στο “Strong Europe Tank Challenge 2017”

  • Σάββας Δ. Βλάσσης

Έχοντας αποκομίσει εξαιρετικές εντυπώσεις από την όλη οργάνωση του διαγωνισμού “Strong Europe Tank Challenge 2017”, επέστρεψε η ομάδα Ελλήνων αξιωματικών των Τεθωρακισμένων που είχε μεταβεί στην Γερμανία ως παρατηρητές. Η όλη διοργάνωση, όπως φανερώνει και η ονομασία, αποβλέπει κυρίως στην προβολή ισχύος διά της δυναμικής εμφανίσεως του Όπλου των Τεθωρακισμένων, στην σύσφιξη των στρατιωτικών δεσμών, την προώθηση της διαλειτουργικότητος και την δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανταλλαγής εμπειριών σε θέματα τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών του αρματικού αγώνος. Η πρωτοβουλία εκδηλώθηκε πέρυσι πρώτη φορά, στο πλαίσιο της πολιτικής της Συμμαχίας για ενισχυμένη προβολή ισχύος έναντι της Ρωσίας.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν εθνικές αποστολές αποτελούμενες από ουλαμούς τεσσάρων αρμάτων οι οποίοι διαγωνίζονται σε σειρά 12 «αντικειμένων» επί πέντε ημέρες. Αυτά αφορούν δοκιμασίες σε επιθετικό και αμυντικό αγώνα, αναγνώριση 30 φιλίων και εχθρικών οχημάτων, εκτίμηση αποστάσεων κι εκτέλεση βολών χωρίς χρήση σκοπευτικών και αποστασιόμετρων λέιζερ του άρματος, εκτίμηση ζημιών μάχης, ελιγμούς ακριβείας, φυσική κατάσταση πληρωμάτων, βολή με πιστόλι. Εξετάζονται η αντίδραση σε έμμεσα πυρά, επιθέσεις με χημικά όπλα, αντιμετώπιση Αυτοσχεδίων Εκρηκτικών Μηχανισμών κατά την εκκένωση απωλειών μάχης, ρυμούλκηση άρματος κ.λπ..

Ο διαγωνισμός αποτελεί αναβίωση άλλων παλαιοτέρων αναλόγων δραστηριοτήτων με διεθνή χαρακτήρα που πραγματοποιούντο από στρατούς του ΝΑΤΟ κατά το παρελθόν. Η καθιέρωση του “Strong Europe Tank Challenge” ενθαρρύνθηκε από τον Στρατό των ΗΠΑ, ο οποίος διαπίστωσε ότι τα τελευταία έτη με την εμπλοκή σε πολέμους αντιανταρτικής φύσεως, τα πληρώματα των αρμάτων μάχης έχουν χάσει την «αιχμή» τους στις αρματομαχίες.

Από την πρώτη διοργάνωση, οι Αμερικανοί ζήτησαν από το ΓΕΣ να ανταποκριθεί και να λάβει μέρος, κάτι το οποίο συνέβη και εφέτος μετ’ επιτάσεως. Αυτός ήταν και ο λόγος που εφέτος κρίθηκε σκόπιμο να αποσταλεί τουλάχιστον ομάδα παρατηρητών. Οι Αμερικανοί, είναι εντυπωσιασμένοι από την υποδομή του Ελληνικού Στρατού στα Τεθωρακισμένα και το Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) αξιολογώντας πολύ ψηλά το παρεχόμενο επίπεδο εκπαιδεύσεως. Ως εκ τούτου κι επειδή τα τεθωρακισμένα στον Έβρο είναι προσανατολισμένα στην αντιμετώπιση της απειλής των τουρκικών αρμάτων, θεωρούν ότι οι Έλληνες μαυροσκούφηδες έχουν διατηρήσει ακονισμένες δεξιότητες. Το πρακτικό ζήτημα που αντιμετωπίζεται από ελληνικής πλευράς είναι το κόστος συμμετοχής που με μια πρόχειρη εκτίμηση ξεπερνά ίσως τα 500.000 ευρώ για την μεταφορά στην Γερμανία πέντε αρμάτων (ένα εφεδρικό), υλικών κ.λπ.

Related Articles

Back to top button
Close