Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Άσκηση Εθνοφυλακής «ΚΕΡΑΥΝΟΣ 2017»

  • Σάββας Δ. Βλάσσης

Tην Κυριακή 14 Μαΐου, ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ» και παρακολούθησε την τελική φάση της άσκησης «ΚΕΡΑΥΝΟΣ 2017». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στους Φούρνους από τον 4ο Λόχο Εθνοφυλακής του Τάγματος Εθνοφυλακής Αγίου Κηρύκου.

Στις ενδιαφέρουσες φωτογραφίες που αποδέσμευσε το ΓΕΣ, διακρίνονται πολιτικά οχήματα που αξιοποιούνται από τους Εθνοφύλακες σε περίοδο επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας ταχεία μεταφορά και επέμβαση στις περιοχές ενδιαφέροντος. Για την απόκρυψη των οχημάτων που δεν είναι βαμμένα με στρατιωτικά χρώματα, χρησιμοποιούνται δίκτυα παραλλαγής. Σε ένα εκ των οχημάτων διακρίνεται αυτοσχέδιο συγκρότημα έστορα σχεδιασμένο από ιδιώτη εθνοφύλακα, το οποίο προσαρμόζεται εύκολα στην καρότσα οποιουδήποτε οχήματος. Πρόκειται για ένα απτό δείγμα του ενδιαφέροντος των εθνοφυλάκων που συμμετέχουν ενεργά, εις βάρος του προσωπικού τους χρόνου, στο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως των μονάδων Εθνοφυλακής.

Στις φωτογραφίες είναι εμφανές ότι οι αμυνόμενοι εθνοφύλακες, ευρισκόμενοι σε θέσεις επί υψωμάτων, εκτελούν πυρά εναντίον στόχων σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο και μέσα στην θάλασσα. Η σημαντική υψομετρική διαφορά, επηρεάζει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των πυρών, δεδομένου ότι κατά την εκτέλεση πυρών με μεγάλη αρνητική κλίση, η βαρύτητα έχει αυξημένη επίδραση στην βαλλιστική τροχιά των βολίδων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την λεγόμενη «ανύψωση» στην γραμμή βολής, πάνω από τον βαλλόμενο στόχο, ώστε να αντισταθμίζεται η εντονότερη καμπυλότητα της τροχιάς της βολίδας. Η εκτέλεση πυρών υπό κλίση, είναι ένα ιδιαίτερο αντικείμενο εκπαίδευσης, που πρέπει να διδάσκεται με προσοχή στο προσωπικό των νησιωτικών φρουρών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Back to top button
Close